Πότε ένα παιδί είναι έτοιμο να μείνει μόνο του σπίτι;
Δεν πρέπει να βιαστείτε
Δημοσίευση 4/5/2017 | 01:26
Πριν μπείτε στην διαδικασία να σκεφτείτε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που θα το κάνουν εφικτό. Έτσι δεν θα έχετε περισσότερο άγχος όσο βρίσκεστε εκτός σπιτιού, ενώ το παιδί σας βρίσκεται μόνο του στο σπίτι.
Το πότε θα είναι έτοιμο το παιδί να μείνει μόνο του δεν είναι μια απλή διαδικασία και διαφέρει από παιδί σε παιδί. Πριν όμως το παιδί κλείσει τα 7, δεν θα ήταν καλό να το σκεφτείτε. Όσο ώριμο και υπεύθυνο κι αν το βρίσκετε.
Μετά από τα 7 χρόνια, θα πρέπει ξανά να λάβετε υπόψιν, πόσο ώριμο και υπεύθυνο είναι το παιδί σας, αλλά και πόσο ψύχραιμο. Αν η απόφασή σας δεν εμπεριέχει σιγουριά 100%, τότε καλύτερα είναι να το αναβάλετε μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βιαστείτε. Αλλά αν το ζυγίσετε και τελικά πάρετε την απόφαση, τότε θα πρέπει να περάσετε στο επόμενο επίπεδο που αφορά στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων, ώστε το παιδί να μπορέσει να διαχειριστεί με επιτυχία οτιδήποτε κι αν του συμβεί την ώρα που είναι μόνο του στο σπίτι.
Πρώτος και σημαντικότερος κανόνα: να μην ανοίξει την πόρτα σε κανέναν. Ύστερα να μην σηκώνει τα τηλέφωνα, γιατί μπορεί κάποιος να του εκμαιεύσει πληροφορίες που δεν θα έπρεπε να ξέρει. Έτσι κι αλλιώς αν είναι κάποιος γνωστός, θα ξανακαλέσει αργότερα, ή αν είναι ανάγκη θα καλέσει τους γονείς στα κινητά τους τηλέφωνα.
Οι αριθμοί του κινητού θα ήταν καλό να γραφτούν σε ένα χαρτί, το οποίο το παιδί θα γνωρίζει που θα τοποθετήσετε. Αν το κάνει να αισθάνεται καλύτερα, τότε δώστε του το ελεύθερο να σας καλέσει αρκετές φορές για ό, τι κι αν χρειαστεί.
Καλό θα ήταν επίσης να γράψετε και κάποια άλλα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή αν τυχόν δε βρίσκει εσάς. Τονίστε του όμως ότι δεν πρέπει να πάρει εκεί αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.
Φροντίστε να κρύψετε όσα περισσότερα αιχμηρά αντικείμενα και ηλεκτρικές συσκευές είναι εφικτό και δείξτε στο παιδί με ποια άλλα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρθει σε επαφή για λόγους ασφαλείας, όπως για παράδειγμα φάρμακα και αλκοολούχα ποτά.
Προετοιμάστε κάποιο κολατσιό ή σνακ τα οποία θα έχετε σε προφανές σημείο ώστε να τα καταναλώσει το παιδί όταν πεινάσει ή την ώρα που θα συμφωνήσετε.
Συμφωνήστε μαζί του εκ των προτέρων με τι μπορεί και με τι δεν μπορεί να καταπιαστεί για να περάσει η ώρα του. Βεβαίως, το να μη δει τηλεόραση ή να μην το κάνει περισσότερες ώρες από ότι έχετε συμφωνήσει, έχει να κάνει με το πόσο σωστά το έχετε μεγαλώσει στο κομμάτι της πειθαρχίας.