Να γιατί κανείς δε σερβίρει κοκτέιλ σε τσίγκινες κούπες
Ιδιαίτερα επικίνδυνος για την υγεία αυτός ο συνδυασμός
Δημοσίευση 7/8/2017 | 15:12

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από το τμήμα αλκοολούχων ποτών του Ινστιτούτου Τροφίμων και Φαρμάκων της Αϊόβα, η κατανάλωση κοκτέιλ μέσα από χάλκινη κούπα, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στον οργανισμό.
Ο λόγος είναι, ότι ο χαλκός δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ποτά που έχουν τιμή pH μικρότερη του 0,6. Διαφορετικά, αν έρθει σε επαφή με όξινες τροφές, εκκρίνει ουσίες πολύ επικίνδυνες για τον οργανισμό που εισχωρούν στο φαγητό και μπορούν να δηλητηριάσουν στον οργανισμό.
Όσον αφορά τις κούπες που αποτελούνται μόνον εσωτερικά από το συγκεκριμένο μέταλλο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη χρήση τους για αυτόν το σκοπό.
Συνήθως, τα συμπτώματα δηλητηρίασης από χαλκό είναι ο εμετός, ο πόνος στο στομάχι, η σύγχυση, η υπνηλία και η λιποθυμία.
Επιπλέον, τροφική δηλητηρίαση από το χαλκό μπορεί να πάθει όποιος φάει φαγητά που έχουν μαγειρευτεί σε χάλκινα σκεύη που δεν είναι επιχρισμένα.
Εναλλακτικά, η τοξικότητα του χαλκού είναι γνωστή και ως υπερκαπνιμία ή χαλκοειδής.