Οι τούρτες γενεθλίων... σκοτώνουν!
Όχι από τη ζάχαρη και τα λιπαρά όπως νομίζετε, αλλά από τα βακτήρια
Δημοσίευση 8/9/2017 | 00:04

Ποιος μπορεί να πει όχι σε ένα κομμάτι λαχταριστής τούρτας γενεθλίων, όταν βρίσκεται σε κάποιο πάρτι; Λίγο το χατίρι του εορταζόμενου προσώπου, λίγο η δελεαστική εμφάνιση του γλυκού, κανείς δε θα το αρνηθεί.
Το θέμα είναι όμως, ότι οι τόσο τέλειες τούρτες κρύβουν ένα πολύ επικίνδυνο μυστικό για την υγεία των ανθρώπων, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα λιπαρά, τη ζάχαρη και το πόσο παχυντικές είναι, όπως πιθανότατα να έχετε σκεφτεί.
Το πρόβλημα κρύβεται στα κεράκια και κυρίως, στη στιγμή που το τιμώμενο πρόσωπο φυσάει για να τα σβήσει. Ο λόγος είναι, διότι με την ανάσα που αυτό φυσά για να σβήσει τη φλόγα, πέρα από τη χαρά του, σκορπίζει στους γύρω του και ένα σωρό βακτήρια.
Αυτό αποδεικνύει τουλάχιστον έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κλέμσον, στη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με την οποία τα βακτήρια που βρίσκονται στην τούρτα αυξάνονται κατά 1.400% μετά το σβήσιμο των κεριών της, ενώ η αύξηση αυτή μπορεί να αγγίξει μέχρι και την τιμή των 12.000%, ανάλογα με την ποσότητα των βακτηριών που κάποιος μεταφέρει.
Προκειμένου να φτάσουν σε αυτά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν σχετικό πείραμα, στο οποίο έδωσαν στους εθελοντές που συμμετείχαν να σβήσουν τα κεράκι ψεύτικων τουρτών, αφού πρώτα είχαν φάει πίτσα, που είναι ένα από τα κλασικά γεύματα στα πάρτι.
Έπειτα, είδαν ότι στις τούρτες που οι εθελοντές έσβησαν τα κεράκια, υπήρχαν περισσότερα βακτήρια από εκείνες που δεν τις είχαν φυσήξει.
Το καλό νέο στην υπόθεση, είναι ότι τα βακτήρια αυτά δεν είναι επικίνδυνα για ασθένειες, καθώς και 100.000 φορές να κάνει κάποιος αυτήν τη διαδικασία, πάλι ο κίνδυνος να αρρωστήσει θα είναι πολύ μικρός.