Τι θα συνέβαινε αν άρχιζες αύριο να τρως υγιεινά
Αισιόδοξα μηνύματα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 15/1/2025 | 00:15
Οι επιστήμονες δεν κρύβονται πλέον πίσω από μισόλογα. Το λένε ξεκάθαρα πως η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και junk food αυξάνουν τις πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα και αρκετές ππεριπτώσεις καρκίνων.
Τρόφιμα με υπερβολικές ποσότητες αλατιού, χρωστικών ουσιών, ζάχαρης, συντηρητικών ευθύνονται για μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων υγείας που παρουσιάζει ο κόσμος, πλέον από πολύ μικρή ηλικία.
Η ηλικία εμφάνισης καρκίνων και καρδιακών νοσημάτων έχει πέσει κατά μία δεκαετία οι ειδικοί συστήνουν ως την πιο άμεση, και αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης, την σωστή διατροφή και τη γυμναστική.
Η έρευνα που έγινε έδειξε ότι αν αντικαταστήσουμε μόλις το 10% των επεξεργασμένων τροφών με φρούτα και λαχανικά μειώνουμε τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 22%.
Ενώ σε πολύ μικρό διάστημα, μειώνεται κατά 11% η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, και κατά 13% οι πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου.
Τα ποσοστά εκτινάσσονται προς τα πάνω αν η αντικατάσταση των επεξεργασμένων τροφών από υγιεινές τροφές είναι καθολική.
Μεγάλων ενδιαφέρον έχει ότι η αντικατάσταση junk food από λαχανικά και φρούτα, βοήθησε και τις κρίσεις άγχους και μείωσε τη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.