Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιες τροφές μειώνουν τον πόνο
Ανακούφιση από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μέσω διατροφής: Τροφές που μειώνουν τη φλεγμονή
Δημοσίευση 22/2/2025 | 00:08

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις, οδηγώντας σε πόνο, δυσκαμψία, οίδημα και σε σοβαρές περιπτώσεις ανωμαλίες στις αρθρώσεις. Επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και συνήθως απαιτεί φαρμακευτική αγωγή για να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου.
Αν και τα αντιρευματικά φάρμακα και οι βιολογικές θεραπείες αποτελούν τη βασική προσέγγιση, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη ΡΑ. Γι' αυτό, η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, όπως η διατροφή, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Μια πρόσφατη ανασκόπηση έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition, καταδεικνύει τις τροφές που αποδεδειγμένα μειώνουν τον πόνο και τα συμπτώματα της ΡΑ με μακροχρόνιο τρόπο.
Η έρευνα και οι αναγνώστες της
Η μελέτη αυτή έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Βιομηχανικής Τεχνολογίας Kalinga (KIIT) στην Ινδία. Η επικεφαλής, δρ. Bhawna Gupta, μαζί με τους συνεργάτες της, εξέτασαν υπάρχουσες έρευνες και πειράματα από διάφορες συνθήκες, εστιάζοντας σε 33 τροφές που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι επιδρούν θετικά στη ΡΑ. Οι ερευνητές εστίασαν στα τρόφιμα που έχουν μακροχρόνια οφέλη και είναι αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά.
Οι τροφές που ανακουφίζουν τα συμπτώματα
Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τις τροφές σε οκτώ βασικές ομάδες, όπως φρούτα, δημητριακά, όσπρια, μπαχαρικά και βότανα, έλαια και «διάφορα». Αυτές οι τροφές βοηθούν στην ελάττωση των κυτοκινών — των ουσιών που εκκρίνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονή. Επιπλέον, ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις της ΡΑ.
Φρούτα:
- Δαμάσκηνα
- Γκρέιπφρουτ
- Σταφύλια
- Βατόμουρα, βακκίνια
- Μπανάνες
- Ρόδια
- Μάνγκο
- Ροδάκινα
- Μήλα
Δημητριακά και ολόκληροι σπόροι:
- Ολόκληρο πλιγούρι βρώμης
- Ψωμί ολικής αλέσεως
- Ολόκληρο ρύζι (π.χ. καστανό ρύζι)
- Καλαμπόκι
- Σίκαλη
- Κριθάρι
- Σόργος
Μπαχαρικά και έλαια:
- Κουρκούμη (turmeric)
- Τζίντζερ
- Ελαιόλαδο
- Ιχθυέλαιο
- Πράσινο τσάι
- Γιαούρτι
Αυτές οι τροφές περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σημαντικό ρόλο στην ευεργετική τους δράση παίζουν οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν, οι οποίες έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνουν τα συμπτώματα της ΡΑ.
Τι λένε οι ερευνητές
Η δρ. Gupta και οι συνεργάτες της τονίζουν ότι η τακτική κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, η ενσωμάτωση προβιοτικών τροφών στη διατροφή μπορεί να μειώσει την εξέλιξη της νόσου και να ανακουφίσει τα συμπτώματα.
Όπως επισημαίνουν, η διατροφή μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική προσέγγιση στη θεραπεία της ΡΑ, μειώνοντας την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι τα λεγόμενα «nutraceuticals» (συμπληρώματα διατροφής με θεραπευτική δράση) μπορεί να αποτελούν μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή, καθώς προέρχονται από φυσικές πηγές, είναι πιο οικονομικά και δεν συνδέονται με τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι ασθενείς με ΡΑ πρέπει να συμβουλεύονται πάντα τον γιατρό ή τον διατροφολόγο τους πριν υιοθετήσουν οποιοδήποτε διατροφικό πρόγραμμα ή τροποποιήσουν τη διατροφή τους. Η διατροφική ανάγκη μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφία, τις καιρικές συνθήκες, τις αλλεργίες ή άλλα προβλήματα υγείας. Συνεπώς, είναι σημαντικό να λαμβάνονται προφυλάξεις για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις και να διασφαλιστεί ότι η νέα διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε άτομο.