Παράξενες ασθένειες που κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχουν
Και όμως, είναι πέρα για πέρα αληθινές
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 15/2/2019 | 00:10
Η επιστήμη και η ιατρική έχουν καταφέρει να αλλάξουν τον κόσμο και τον τρόπο που ζούμε. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν πράγματα για το ανθρώπινο σώμα κάθε μέρα κι είναι βέβαιο ότι έχουν πολλά να μάθουν ακόμη. Κάντε κλικ και δείτε μερικές σπάνιες αλλά πραγματικές διαταραχές που δεν θα πιστεύετε ότι υπάρχουν.
Το συνδρομο του ξενου χεριου (strangelove syndrome)
Το σύνδρομο του ξένου χεριού, γνωστό στα αγγλικά με τον όρο "Strangelove syndrome" από μια ταινία του 1964 είναι μια κατάσταση κατά την οποία το χέρι ενός ανθρώπου μοιάζει να αποκτά τη δική του βούληση. Εκείνοι που πάσχουν από το σπάνιο αυτό σύνδρομο πιάνουν αντικείμενα χωρίς να το θέλουν και χωρίς να μπορούν να το ελέγξουν. Το συγκεκριμένο σύνδρομο ανακαλύφθηκε το 1909 και είναι εξαιρετικά σπάνιο. Δεν έχει βρεθεί θεραπεία μέχρι σήμερα. (Φωτο) Ο Peter Sellers στην ταινία Dr Strangelove. Στην ταινία αυτή, ο πρωταγωνιστής υπέφερε από το συγκεκριμένο σύνδρομο.
Το συνδρομο της ξενης προφορας
Πρόκειται για μια αιφνίδια και ριζική αλλαγή της φωνής του ασθενή ο οποίος αποκτά ξένη προφορά. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί λιγότερες από 100 περιπτώσεις. Το πιο γνωστό περιστατικό συνέβη το 1941 όταν μια Νορβηγίδα απέκτησε ξαφνικά Γερμανική προφορά μετά από τραυματισμό που υπέστη κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού.
Το συνδρομο του αντρα-δεντρο
Ο Dede Koswara (φωτο) είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του συγκεκριμένου συνδρόμου. Πρόκειται για μια ακραία γενετική μετάλλαξη όπου το σώμα γεμίζει ελιές και παρατηρείται ανεπάρκεια λευκών αιμοσφαιρίων.
Το συνδρομο της Αλικης στη Χωρα των Θαυματων
Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από το κλασικό παραμύθι του 1865 όπου η Αλίκη αλλάζει διαστάσεις. Ο ασθενής που πάσχει από το σύνδρομο αυτό έχει αλλοιωμένη αντίληψη των μεγεθών και των σχημάτων, βλέποντας τα πράγματα πιο μεγάλα, πιο μικρά, πιο κοντά ή πιο μακριά από ότι είναι στην πραγματικότητα. Η πάθηση μπορεί να αποπροσανατολίσει τον ασθενή και να επηρεάσει την αφή και την ακοή του.
Το συνδρομο του περιφερομενου πτωματος
Ανακαλύφθηκε από τον Γάλλο νευρολόγο Jules Cotard το 1880. Το σύνδρομο ονομάζεται επίσης και σύνδρομο Cotard. Ο ασθενής πιστεύει ότι έχει πεθάνει και σταματά να τρώει και να κάνει μπάνιο και σε κάποιες περιπτώσεις μετακομίζει σε κάποιο νεκροταφείο. Τα άτομα που πάσχουν από την εξαιρετικά σπάνια ασθένεια πιστεύουν σε κάποιες περιπτώσεις ότι το σώμα τους σαπίζει ή ότι έχουν χάσει κάποιο μέλος του.
Το συνδρομο του λυκανθρωπου
Η μη φυσιολογική τριχοφυία στο σώμα είναι γνωστή ως "hypertrichosis lanuginosa ή το σύνδρομο του λυκάνθρωπου. Υπάρχουν δύο μορφές της ασθένειας αυτής: η κληρονομική και η επίκτητη. Δεν έχει βρεθεί θεραπεία για το σύνδρομο αλλά η τριχοφυία μπορεί να καταπολεμηθεί με λέιζερ. (Φωτο) Ο Jesus Fajardo ποζάρι σε πολιτιστικό κέντρο στο Μεξικό. Ο Fajardo ξεκίνησε να δουλεύει σε τσίρκο στα 13 του και αποσύρθηκε μετά από 20 χρόνια. Σήμερα εργάζεται σε επιπλοποιείο.
Το συνδρομο Moebius
Πρόκειται για άλλο ένα σπάνιο σύνδρομο κατά το οποίο οι ασθενείς εμφανίζουν πλήρη παράλυση στο πρόσωπο. Δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους και να κάνουν οποιαδήποτε έκφραση. (Φωτο) Ένας ασθενής κάνει βελονισμό στην προσπάθειά του να θεραπευτεί από την παράλυση, στο Πεκίνο.
Συνδρομο Γεωγραφικης Γλωσσας
Παρόλο που μπορεί να μην είναι τόσο ακραίο όσο άλλα σύνδρομα, οι ασθενείς που υποφέρουν από το σύνδρομο αυτό εμφανίζουν επώδυνες σχισμές στη γλώσσα τους. Οι εν λόγω σχισμές μοιάζουν με χάρτη και από εκεί πήρε το όνομά του το σύνδρομο αυτό. Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή αλλά είναι ακίνδυνο.
Το γελιο του θανατου
Η ασθένεια αυτή ονομάζεται και Kuru, και την πάθαιναν μόνο τα μέλη της φυλής Fore στη Νέα Γουινέα. Κατά τη δεκαετία του '50 έγινε παγκοσμίως γνωστό ότι κάποιοι άνθρωποι πέθαναν μετά από κρίση υστερικού γέλιου. Ο Αμερικανός γιατρός Carleton Gajdusek έλυσε το μυστήριο ανακαλύπτοντας ότι η πάθηση αυτή οφείλετο στον κανιβαλισμό νεκρών (έτρωγαν νεκρά μέλη της φυλής). Ο Gajdusek κέρδισε το Νόμπελ το 1976 για τη μελέτη της ασθένειας.
Το συνδρομο της Ιερουσαλημ
Ανεξάρτητα από θρησκεία και πίστη, το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει τον καθένα. Μια επίσκεψη στην ιερή πόλη μπορεί να πυροδοτήσει την πεποίθηση ότι το άτομο είναι ο Μεσσίας ή ότι επικοινωνεί με το Θεό. Οι ντόπιοι γιατροί αναφέρουν ότι η καλύτερη θεραπεία είναι να φύγει ο ασθενής από την πόλη.