Πώς θα μειώσεις το άγχος στη δουλειά σου
Οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας είναι αυτοί που κατά βάση ευθύνονται για το άγχος που καταβάλλει πολλούς από εμάς
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/3/2020 | 11:58
Οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας είναι αυτοί που κατά βάση ευθύνονται για το άγχος που καταβάλλει πολλούς από εμάς. Ένας τομέας στον οποίο το άγχος είναι συνήθως συνεχές και έντονο είναι η δουλειά μας.
Ο ανταγωνισμός, η πρόοδος της τεχνολογίας, η ταχύτητα με την οποία πρέπει να διεκπεραιώνουμε τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις μπορούν να προκαλέσουν στρες, το οποίο όταν είναι καθημερινό έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη λειτουργικότητα του ατόμου όσο και εν γένει στην υγεία του.
Γι’ αυτό, αν το άγχος κυριεύει τη ζωή σου θα πρέπει να ψάξεις να βρεις τρόπους να το περιορίσεις. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μειώσεις το άγχος στην εργασία σου.
Μην προσθέτεις επιπλέον στρες στη δουλειά σου: Επειδή υπάρχουν τομείς και απρόοπτα κατά τα οποία δεν μπορείς να αποφύγεις να αγχωθείς, προσπάθησε τουλάχιστον να μην προκαλείς από μόνος σου επιπλέον άγχος στον εαυτό σου. Για παράδειγμα, αν η καθυστέρηση προσέλευσης στο χώρο εργασίας σε επιβαρύνει με στρες, φρόντισε να ξεκινάς νωρίτερα από το σπίτι, ώστε να αποφύγεις κάθε ενδεχόμενο ταλαιπωρίας και καθυστέρησης που θα σε φέρει σε δύσκολη θέση (κίνηση στο δρόμο, κλειστοί δρόμοι κτλ)
Βάλε προτεραιότητες: Το να μπορείς να κρίνεις τι προέχει να γίνει και να λειτουργείς μεθοδικά στην διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων σου είναι το Α και το Ω, όχι μόνο για να μην αγχώνεσαι να τα προλάβεις όλα, αλλά και για να θεωρηθείς σωστός και αποτελεσματικός εργαζόμενος.
Μοίρασε αρμοδιότητες: Αν ανήκεις σε μια ομάδα και νιώθεις ότι δεν μπορείς να προλάβεις να τα ολοκληρώσεις όλα, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια και γιατί όχι, να μοιραστείς αρμοδιότητες.
Μη δίνεις βάση σε ασήμαντα γεγονότα: Απρόοπτα και αναποδιές συμβαίνουν παντού και πάντα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο στη δουλειά σου, μην αφιερώνεις περισσότερο χρόνο, σημασία και ενέργεια από όσο πραγματικά του αναλογεί.
Ζήτα βοήθεια από έναν ειδικό: Αν τελικά οι μικρές αυτές αλλαγές που προτείνονται δεν καταφέρουν να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από το άγχος που έχεις στη δουλειά σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν ψυχολόγο. Ο ειδικός θα σε συμβουλέψει κατάλληλα και πιο εξατομικευμένα για το τι πρέπει να κάνεις για να περιορίσεις το άγχος και να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου.