Πώς θα καταλάβεις αν έχεις τριχόπτωση
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/4/2020 | 21:19
Η τριχόπτωση δεν αποτελεί μόνο ένα εποχικό πρόβλημα. Η απώλεια μαλλιών που επιφέρει συνδέεται και με άλλες παθολογικές καταστάσεις και όταν επιμένει θα πρέπει να απευθυνθεί κανείς σε δερματολόγο για τη διερεύνησή της.
Πολλοί θα έχουν παρατηρήσει ότι κατά τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες χάνουν περισσότερες τρίχες. Αυτή είναι η εποχική τριχόπτωση και δεν σχετίζεται με κάποια παθολογική κατάσταση. Όταν όμως η τριχόπτωση επιμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μπορεί να οφείλεται στην κληρονομικότητα, σε ορμονικές αλλαγές, στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ή σε άλλα υποκείμενα νοσήματα. Αν θέλει κάποιος να δει αν έχει τριχόπτωση μπορεί να κάνει ένα πολύ απλό αλλά χρήσιμο τεστ και να διαπιστώσει αν χρειάζεται να επισκεφθεί άμεσα έναν δερματολόγο.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση είτε ήπια είτε πιο σοβαρή. Ασθένειες όπως η νεφροπάθεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η θυρεοειδοπάθεια, τα αυτοάνοσα νοσήματα, το στρες, η αναιμία, διάφορες ορμονικές διαταραχές, οι νεοπλασίες του δέρματος, οι φλεγμονές από μικρόβια, τα εγκαύματα και οι τραυματισμοί, αλλά και η εγκυμοσύνη, τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, οι εξαντλητικές δίαιτες αλλά και η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα τριχόπτωσης.
Ακόμη και η διατροφή συνδέεται στενά με την πρόκληση τριχόπτωσης. Η έλλειψη βασικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό οδηγεί σε παθολογικές καταστάσεις, μία εκ των οποίων είναι και η τριχόπτωση ή ακόμη και η ολική απώλεια μαλλιών.
Τα κύρια συμπτώματα που δείχνουν τριχόπτωση είναι η σταδιακή αραίωση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, η κυκλική φαλάκρα, η απότομη απώλεια μαλλιών και η απώλεια μαλλιών που επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Αν κάποιος διαπιστώσει κάτι από αυτά, θα πρέπει να απευθυνθεί σε δερματολόγο για να ελέγξει πού οφείλεται το πρόβλημα και να λάβει την κατάλληλη για την κάθε περίπτωση θεραπεία.
Πρόληψη τριχόπτωσης
Υπάρχουν τρόποι να προλάβει κανείς την τριχόπτωση ή τουλάχιστον να την καθυστερήσει. Η σωστή, ισορροπημένη και πλήρης σε θρεπτικά συστατικά διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, το ίδιο και η αποφυγή χρήσης προϊόντων περιποίησης και φορμαρίσματος που ταλαιπωρούν την τρίχα. Τέλος, το τακτικό check up θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση παθολογικών δεικτών στον οργανισμό που μπορούν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση (αναιμία, θυρεοειδοπάθεια).