Ο γιατρός που όλοι έχουμε επισκεφτεί αλλά συνήθως κάνει λάθος διάγνωση
Τι δείχνει νέα έρευνα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/8/2020 | 01:17
Σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, υπάρχει ένας γιατρός που δεν θα έπρεπε να εμπιστευόμαστε. Κι αυτό γιατί όπως λένε, τις περισσότερες φορές κάνει λάθος διάγνωση.
Τον έχετε σίγουρα επισκεφτεί κι εσείς κάποιες φορές και μάλλον σας έχει δώσει λάθος πληροφορίες και έχει καταλήξει σε λάθος διάγνωση. Ο Dr… Google είναι για πολλούς πλέον ο πρώτος που δίνει συμβουλές ή κάνει μια διάγνωση (στην πραγματικότητα πρόκειται περί αυτό-διάγνωσης) για τα συμπτώματα σας.
Ωστόσο οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan, αναφέρουν πως τα online προγράμματα ερμηνείας των συμπτωμάτων «μαντεύουν» σωστά μόνο στο ένα τρίτο των περιπτώσεων.
Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο Medical Journal of Australia, και σε αυτήν ανέλυσαν 26 προγράμματα συμπτωμάτων και βρήκαν πως παρήγαγαν σωστή διάγνωση ως πρώτο αποτέλεσμα μόνο στο 36% των περιπτώσεων, ενώ μεταξύ των τριών πρώτων αποτελεσμάτων στο 52%. Επίσης, οι συμβουλές που έδιναν για το πότε και το που θα πρέπει ο ασθενής να ζητήσει ιατρική συμβουλή, ήταν ακριβείς μόλις στο 49% των περιπτώσεων.
Οι αναζητήσεις στο Google υπολογίζονται σε περίπου 700.000 ανά λεπτό παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Michella Hill τα ευρήματα της μελέτης πρέπει να γίνουν τροφή για σκέψη.
«Μπορεί να μπαίνει κανείς σε πειρασμό να χρησιμοποιήσει αυτά τα online εργαλεία για να δει τι σημαίνουν τα συμπτώματα που έχει, αλλά τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται αναξιόπιστα ενώ στην χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί να είναι και επικίνδυνα».
Η ίδια λέει επίσης ότι τα apps ερμηνείας των συμπτωμάτων μπορεί να προσφέρουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας καθώς δεν ερμηνεύουν τη συνολική εικόνα του ασθενή αλλά μεμονωμένα συμπτώματα και δεν συνεκτιμούν το ιατρικό ιστορικό.
«Για άτομα χωρίς ιατρικές γνώσεις, μπορεί να θεωρούν ότι οι συμβουλές είναι σωστές ή ότι η κατάστασή τους τελικά δεν είναι σοβαρή ενώ συμβαίνει το αντίθετο», σημειώνει η Michella Hill.
Αντιθέτως η ίδια υποστηρίζει ότι τα apps για το πότε και ποιον ειδικό μπορεί να επισκεφθεί κάποιος ανάλογα με τα συμπτώματα που έχει, φαίνεται να παρέχουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.
«Παρατηρήσαμε ότι οι συμβουλές για το πότε να αναζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια για επείγουσες καταστάσεις ήταν σωστές στο 60% του χρόνου, αλλά στις μη επείγουσες περιπτώσεις έπεφτε στο 30-40%», σημειώνει.
Και καταλήγει λέγοντας ότι «τα online εργαλεία αξιολόγησης υγείας έχουν φυσικά θέση σε ένα μοντέρνο σύστημα υγείας. Αλλά δε μπορούν να αντικαταστήσουν τον γιατρό. Μπορούν όμως να δώσουν πληροφορίες όταν κάποιος έχει ήδη μια επίσημη ιατρική διάγνωση».