Το να κοιμόμαστε πριν τα μεσάνυχτα είναι τελικά πιο σημαντικό από όσο νομίζαμε
Η συνήθεια να ξαπλώνουμε αργά για ύπνο το βράδυ μπορεί να είναι πολύ ανθυγιεινή
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/9/2020 | 19:23
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Πολλοί από εμάς προτιμάμε να πάμε πολύ αργά για ύπνο είτε χαζεύοντας την τηλεόραση είτε απλά περιμένοντας να χωνέψουμε το δείπνο που φάγαμε αργά. Η συνήθεια αυτή όμως αυτή μπορεί να επιβαρρύνει τον οργανισμό μας. Και δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν κοιμόμαστε αργά συχνά αυτό σημαίνει λιγότερες ώρες ύπνου.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη Dr. Nerina Ramlakhan, ειδική στον ύπνο και συγγραφέας του βιβλίου Tired But Wired: The Essential Sleep Toolkit, παρουσιάζεται η επιστημονική ανάλυση πίσω από αυτό το ζήτημα.
Υπάρχει μια περιοχή στον εγκέφαλο που ονομάζεται κιρκαδιανή και βοηθά στο συγχρονισμό της κίνησης και της λειτουργίας όλων των κυττάρων του σώματος με τα επίπεδα φωτός και σκοτεινού περιβάλλοντος. Έτσι, όταν το επίπεδο φωτός πέφτει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, στέλνει ένα μήνυμα στον επίφυση μέσω των ματιών και όλα τα κύτταρα του σώματος αρχίζουν να προσαρμόζουν τις λειτουργίες τους.
Με άλλα λόγια, ο κιρκαδικός ρυθμός μας είναι απαραίτητος για τη ρύθμιση του σώματος – συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, της θερμοκρασίας του σώματος και της παραγωγής ορμονών. Η Dr Nerina περιγράφει την ιδανική ποσότητα ύπνου που πρέπει να έχουμε πριν από τα μεσάνυχτα για να νιώσουμε αναζωογονημένοι και ξεκούραστοι: τουλάχιστον 90 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα είναι μια από τις πιο ισχυρές φάσεις ύπνου, καθώς είναι η περίοδος κατά την οποία το σώμα αποκαθίσταται. Αναγεννάται σε όλα τα επίπεδα – σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Οι βασικές θεραπευτικές φάσεις συμβαίνουν σε αυτήν την πρώτη φάση του ύπνου.
Σημειώνει επίσης πόσο σημαντική είναι η αναδιοργάνωση του εγκεφάλου και η μείωση των επιπέδων αδρεναλίνης, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας εάν αισθάνεσαι άγχος.