Τι πιθανότητα υπάρχει να κολλήσουμε κορωνοϊό σε μπαρ ή εστιατόριο;
Τι έδειξε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/9/2020 | 00:05
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ διεξήγαγε μια νέα έρευνα η οποία υποστηρίζει πως τον πάμε έξω για φαγητό ή ποτό αποτελεί «σημαντικό παράγοντα κινδύνου» για την μετάδοση του κορωνοϊού.
Στην συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 314 άτομα, τα οποία έκαναν το τεστ τον περασμένο Ιούλιο. 154 ήταν θετικοί και 160 αρνητικοί. Τους ζητήθηκε να περιγράψουν τι ακριβώς έκαναν το διάστημα των προηγούμενων δυο εβδομάδων, ώστε να διαπιστώσουν ποιες δραστηριότητες είναι οι πιο επικίνδυνες για την μετάδοσή του.
Από τα αποτελέσματα φάνηκε πως οι χώροι εστίασης, είναι μέσα σε αυτές. Αυτό μπορεί να αιτιολογηθεί από τη μη χρήση μάσκας, καθώς σε εστιατόρια και μπαρ, οι μάσκες είτε δεν φοριούνται σωστά, είτε δεν χρησιμοποιούνται καθόλου, όσο οι πελάτες τρώνε ή πίνουν , όπως ανέφερε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Το περίεργο είναι πως δεν προέκυψε το ίδιο για άλλες δραστηριότητες, όπως τα ψώνια, το γυμναστήριο, τα ΜΜΜ ή ο χώρος εργασίας. Κατά την διάρκεια της έρευνας προέκυψαν και αναφορές για τον κλιματισμό στους χώρους εστίασης, αν και οι συμμετέχοντες δεν ρωτήθηκαν συγκεκριμένα για το αν κάθονταν σε εσωτερικό η εξωτερικό χώρο.
Όπως βέβαια έχουν αναφέρει πολλές φορές οι επιστήμονες, ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω της τροφής, οπότε πάντα με προσοχή και τηρώντας τους κανόνες της ασφαλούς απόστασης πλένοντας συχνά τα χέρια μας, θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε ακόμα το φαγητό έξω.