Το καλύτερο γιατροσόφι για κρύωμα και ιώσεις
Όχι στο φαρμακείο, αλλά στη κουζίνα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 21/10/2020 | 10:10
Σίγουρα η μαμά ή η γιαγιά σου όταν αρρώστησες το πρώτο πράγμα που σου έκαναν είναι μια νόστιμη ζεστή κοτόσουπα. Τώρα οι γιατροί επιβεβαιώνουν την αθάνατη ελληνική γιαγιά υποστηρίζοντας πως ένα κρύωμα και μια ίωση με ήπια συμπτώματα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη πεντανοστιμη παραδοσιακή κοτόσουπα.
Η κλινική διατροφολόγος Jo Lewis με συνέντευξη στο BBC, ανέλυσε γιατί ο ζωμός κότας ενισχύει τον οργανισμός και δίνει εφόδια για να παλέψει το κορμί μας το κρύωμα.
Η κοτόσουπα λοιπόν ενισχύει την άμυνα πριν κρυώσουμε μέσω της μύτης και των μικροσκοπικών τριχιδίων.
Δεύτερον έχει παρατηρηθεί μείωση των φλεγμονών που δημιουργούνται στο κρύωμα.
Όταν κάποιος κρυώσει, ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες, και συνήθως δεν έχουμε όρεξη για φαγητό ή δεν μπορούμε να φάμε λόγω ατονίας. Η κοτόσουπα είναι τρώγεται εύκολα και περιέχει όλα τα θρεπτικα΄συστατικά που ρίχνονται στη μάχη κατά του κρυώματος.
Extra tip προσθέστε στη κοτόσουπα κρεμμύδι ή σκόρδο που αποδεδειγμένα έχει δράση κατά του κρυώματος και των φλεγμονών.
Τέλος η κοτόσουπα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καρνιτίνη, και είναι αυτή η ένωση αμινοξέων σύμφωνα με μελέτες που συμβάλει στο μετριασμό των συμπτωμάτων από το κρυολόγημα ή τη γρίπη.