Ενδοοικογενειακή βία: Τι να κάνεις για να προστατευτείς στο lockdown
Δυστυχώς, ο εφιάλτης ξυπνά για τα θύματα αυτών των πράξεων
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 5/11/2020 | 16:26
Δυστυχώς, η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, είνα ένα πρόβλημα που μαστίζει τον κόσμο ακόμα και σήμερα και λόγω της πανδημίας και του lockdown το πρόβλημα μεγαλώνει, μια και τα θύματα κλείνονται στα σπίτια με τους θύτες τους και μπορούν να συμβούν πολύ άσχημα πράγματα.
Ακόμα και στο πρώτο lockdown τον Μάρτιο του 2020, η ενδοοικογενειακή βία σημείωσε δραματική αύξηση σε πάγκόσμιο επίπεδο. Και μιας και πρόσφατα ανακοινώθηκε και το δεύτερο επίσημα, είναι επόμενο να υπάρχουν φόβοι για έξαρση αυτού του πρόβληματος ξανά.
Εκτός από τις συμβουλές των ειδικών ψυχικής υγείας και των κοινωνικών λειτουργών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραθέτει κάποιες προτάσεις δράσεων για τα θύματα βίας στο σπίτι, προκειμένου να προστατευθούν από τους θύτες τους.
Σε περίπτωση που το σπίτι σου δεν είναι ασφαλές για εσένα, μπορείς να κάνεις το εξής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ:
- Αρχικά, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες σου, να ζητήσεις υποστήριξη από μια αρμόδια τηλεφωνική υπηρεσία ή από κάποιο site που αφορά επιζώντες ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον, ψάξε να δεις αν οι τοπικές υπηρεσίες, όπως οι ξενώνες ή συμβουλευτικές δομές είναι ανοιχτές και επικοινώνησε μαζί τους για να ζητήσεις βοήθεια.
- Κάνε ένα πλάνο ασφάλειας για εσένα και τα παιδιά σου, σε περίπτωση που είσαι μητέρα, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω παραμέτρων:
- Κανόνισε με ένα κοντινό σου άτομο, φίλο, συγγενή, συνάδελφο, γείτονα ή κάποια δημόσια δομή που ασχολείται με αυτά τα θέματα, να μπορέσεις να μείνεις εκεί σε περίπτωση που πρέπει να φύγεις αμέσως από το σπίτι σου.
- Όργανωσε έναν πιθανό τρόπο διαφυγής από το σπίτι με ασφάλεια, ώστε να φτάσεις και ασφαλής στο άλλο σπίτι.
- Ετοίμασε μια τσάντα με τα απαραίτητα αντίκειμενα όπως η ταυτότητα, το ηλέφωνο σου, χρήματα, φάρμακα και ρούχα, αλλά κάνε και μια λίστα με τηλεφωνικούς αριθμούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
- Αν μπορείς, δημιούργησε έναν "κώδικα επικοινωνίας" με κάποιον έμπιστο γείτονα σου, για να μπορέσει να σε βοηθήσει σε περίπτωση έκτακτης ενάγκης.
Πως μπορείς να βοηθήσεις κάποιο άτομο για το οποίο ανησυχείς ότι μπορεί να είναι θύμα οικογενειακής βίας;
- Κράτησε συχνή επαφή με αυτό το άτομο, ώστε να βεβαιωθείς ότι είναι ασφαλές. Έχε στο μυαλό σου ότι ο θύτης κατά πάσα πιθανότητα θα παρακολουθεί την επικοινωνία σας, οπότε σκέψου έναν τρόπο που να μπορείς να επικοινωνείς χωρίς να το ξέρει.
- Στείλε ένα μήνυμα στο κινητό ή ένα email, είτε και μηνύματα στα social media, για να είναι ασφαλές και το άτομο που σε ενδιαφέρει. Μην ξεχνάς να είσαι διακριτικός στην επικοινωνία αν είναι στον ίδιο χώρο και ο θύτης, για να μην προκληθεί κίνδυνος για επιπρόσθετη σωματική βλάβη.
- Μάθε ποιες υπηρεσίες για θύματα οικογενειακής βίας είναι σε λειτουργία κατά την διάρκεια της πανδημίας και του lockdown και ενημέρωσε το άτομο για το οποίο ανησυχείς, σχετικά με αυτές, πάντα με διακριτικό τρόπο, χωρίς να το αντιληφθεί ο θύτης.
- Αν κάποιο άτομο που γνωρίζεις χρήζει άμεσης βοήθειας για οποιονδήποτε λόγο, να είσαι σε ετοιμότητα να καλέσεις τις υπηρεσίες υγείας, την αστυνομία, το τοπικό κέντρο υγείας ή την ανοιχτή γραμμή βοήθειας.
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και χρειάζεται προσοχή στον χειρισμό της, ώστε να μην μπλεχτεί χειρότερα το θύμα. Αν γνωρίζεις ότι μια γυναίκα κακοποιείται, υποστήριξε την και βοήθησε την να ξεφύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο.
Η ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900
Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: [email protected].