Ο εθισμός που φούντωσε μέσα στη καραντίνα
Ένα από τα αρνητικά του εγκλεισμού μας σχεδόν για ένα χρόνο
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/5/2021 | 00:06
Το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ έκανε μία έρευνα για τις αλλαγές που συνέβησαν στην καθημερινότητα και την ψυχολογία του κόσμου τον καιρό του εγκλεισμού μας λόγω καραντίνας αλλά και των απαγορεύσεων που υπήρχαν λόγω μέτρων.
Οι επιρροές τόσο στην ψυχολογία μας όσο και στην καθημερινότητά μας αμέτρητες, αλλά αυτή που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι τα συνεχόμενα lockdown έφεραν αύξηση του εθισμού στον διαδικτυακό τζόγο.
Η φυσική παρουσία σε ορισμένες περιπτώσεις τζόγου από ότι φάνηκε από την έρευνα αποδεικνύοταν αποτρεπτική για έναν μεγάλης έκτασης εθισμό, ενώ αντίθετα ο διαδικτυακός τζόγος αποδείχθηκε μέχρι και 6 φορές πιο εθιστικός.
Η ευκολία πρόσβασης, η χρησιμοποίηση ψηφιακού χρήματος και η άνεση του σπιτιού ήταν τα στοιχεία που έκαναν τον παίκτη να μην καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος, οπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Το επικίνδυνο ήταν ότι οι ηλικίες που εθίζονται είναι πλέον πολύ μικρότερες από παλαιότερα, αλλά και η αύξηση του αριθμού των γυναικών που ενεπλάκησαν σε ακραίες μορφές τζόγου.
Η ηλίκία των 28 ετών αποδείχθηκε η πιο ευάλωτη, ενώ οι ηλικίες των 40 εώς 50 ήταν οι λιγότερο επικίνδυνες.
Κλείνοντας αυτοί που παρουσίασαν ακραίο εθισμό, συνδυαζόταν με την κατανάλωση αλκοόλ. Δηλαδή αυτοί που έπαιζαν πολλές ώρες συνήθως κατανάλωναν και μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών.