Ρήξη μηνίσκου
Δημοσίευση 24/5/2021 | 10:46
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μαζί τα αίτια, τα συμπτώματα και τις επιλογές αντιμετώπισης σε περιπτώσεις ρήξης μηνίσκου. Οι μηνίσκοι είναι ινοχόνδρινοι σχηματισμοί εντός της άρθρωσης του γόνατος, που παρεμβάλλονται μεταξύ του μηρού και της κνήμης. Συμβάλλουν στην καλύτερη κατανομή του σωματικού βάρους με επακόλουθη μείωση της μηχανικής καταπόνησης του χόνδρου που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες.
Η ρήξη μηνίσκου είναι μια αρκετά συχνή παθολογία και μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με τον μηχανισμό της κάκωσης:
Τραυματικής αιτιολογίας ρήξη του μηνίσκου:
Αυτό το είδος τραυματισμού είναι συχνότερο σε νεαρούς αθλητές κατά τη διάρκεια στροφικής κάκωσης της άρθρωσης, όταν το γόνατο βρίσκεται σε μέγιστη κάμψη ή έκταση.
Εκφυλιστικής αιτιολογίας ρήξη του μηνίσκου:
Τη συγκεκριμένη βλάβη την παρατηρούμε περισσότερο σε ηλικωμένους ασθενείς, που ήδη παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην άρθρωση του γόνατος, χωρίς απαραίτητα κάποιο εμφανές ιστορικό τραυματισμού.
Συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου
Το κύριο σύμπτωμα του τραυματισμένου μηνίσκου είναι ο έντονος πόνος του γόνατος, είτε στην εσωτερική είτε στην εξωτερική πλευρά της άρθρωσης, ανάλογα με το σημείο της βλάβης.
Άλλα συμπτώματα της ρήξης του μηνίσκου μπορεί να είναι το οίδημα (συλλογή υγρού στην άρθρωση) ή η αδυναμία πλήρης κάμψης ή έκτασης του γόνατος («μπλοκάρισμα»).
Τι προκαλεί τη ρήξη του μηνίσκου
Πολύ συχνά ο τραυματισμός του μηνίσκου προκαλείται στα πλαίσια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας, για παράδειγμα παίζοντας ποδόσφαιρο ή κάνοντας σκι. Ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη κατά τη διάρκεια μιας λανθασμένης κίνησης όπως είναι η απότομη περιστροφή του γόνατος σε θέση κάμψης.
Στους ηλικιωμένους η ρήξη του μηνίσκου εκδηλώνεται κυρίως στα πλαίσια της φυσιολογικής εκφύλισης των ιστών της άρθρωσης. Ένας μηνίσκος, ο οποίος παρουσιάζει ρήξη, χάνει τη λειτουργικότητά του, με αποτέλεσμα να ευνοείται η φθορά του χόνδρου και η εμφάνιση αρθριτικών αλλοιώσεων.
Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ σημαντικό να μην υποτιμούνται τα συμπτώματα της ρήξης του μηνίσκου και να υπάρχει άμεση επικοινωνία με έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.
Διάγνωση
Η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου γίνεται αρχικά μέσω της κλινικής εξέτασης κατά την οποία ο ιατρός εξετάζει προσεκτικά το γόνατο και εντοπίζει τα σημεία του πόνου. Απαραίτητη είναι η μαγνητική τομογραφία, η οποία σε περίπτωση ρήξης του μηνίσκου όχι μόνο θα αποκαλύψει το ακριβές σημείο της βλάβης καθώς και το είδος της ρήξης, αλλά θα αποκαλύψει και πιθανές συνοδές βλάβες όπως είναι η χονδροπάθεια ή η ρήξη χιαστού.
Θεραπεία
Συντηρητική αντιμετώπιση
Η θεραπεία στην περίπτωση της ρήξης του μηνίσκου εκφυλιστικής αιτιολογίας είναι ως επί το πλείστον συντηρητική. Περιλαμβάνει ξεκούραση, τοπική κρυοθεραπεία (ο πάγος βοηθά στη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής) και λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί και φυσικοθεραπεία, η οποία έχει ως κύριο στόχο την ανακούφιση του πόνου και μείωση του οιδήματος καθώς και τη μυική ενδυνάμωση.
Εάν ο πόνος στο γόνατο επιμένει ή ο περιορισμός της κίνησης δεν υποχωρεί με τη συντηρητική θεραπεία, τότε είναι απαραίτητο να συζητηθεί με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό η λύση του προβλήματος μέσω της αρθροσκόπησης.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Η χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης του μηνίσκου πραγματοποιείται με την αρθροσκόπηση και περιλαμβάνει είτε την αφαίρεση μόνο του τραυματισμένου τμήματος του μηνίσκου είτε τη συρραφή του μηνίσκου.
Η αρθροσκόπηση είναι πλέον ο πιο σύντομος, αναίμακτος και ανώδυνος τρόπος τόσο στη θεραπεία του προβλήματος όσο και στην αποκατάσταση. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια μίας κάμερας μέσω μιας μικρής τομής του δέρματος λίγων χιλιοστών.
Η λήψη της απόφασης για μερική αφαίρεση του τραυματισμένου μηνίσκου ή της συρραφής του μηνίσκου γίνεται από τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται η βλάβη, την ηλικία του ασθενούς, τις συνοδές βλάβες της άρθρωσης και τις αθλητικές δραστηριότητες που έχει ο ασθενής.
Για τον λόγο αυτό ο ασθενής πάντα ενημερώνεται αναλυτικά πριν την επέμβαση από τον ιατρό του για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε αντιμετώπισης.
Ως επί το πλείστον κύριος στόχος είναι η συρραφή του μηνίσκου και συνεπώς η διατήρηση της λειτουργίας του μέσα στην άρθρωση.
Ευχαριστούμε πολύ τον Σταθέλλη Απόστολο M.D, PhD, Ορθοπαιδικό Χειρουργό – Αθλητίατρο, Επιμελητή Γ‘ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ούλμ - Γερμανίας.
O εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός κ. Σταθέλλης Απόστολος εργάστηκε και εξειδικεύτηκε επί 8 χρόνια στη Sportklinik-Stuttgart (ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αθλητικών κακώσεων της Γερμανίας) και άλλα κορυφαία κέντρα ορθοπαιδικής της Γερμανίας.