Τα ροφήματα που υπόσχονται νεανικό σώμα
Τι είναι η σαρκοπενία και η δυσθρεψία που ταλαιπωρεί τα σώματα όσο μεγαλώνουν
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 10/9/2021 | 00:03
Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας αλλάζει. Και μάλιστα όσο περνούν τα χρόνια, το ανθρώπινο σώμα βιώνει τρομακτικές αλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Συχνά συναντάμε την δυσθρεψία αλλά και την σαρκοπενία στα σώματα που περνούν τα 60 τους χρόνια.
Η πιο ισχυρή ένδειξη δυσθρεψίας είναι η ξαφνική απώλεια βάρους, που σε ποσοστά κυμαίνεται σε μεγαλύτερο από 5% μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών και από 10% σε ένα διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών για ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών.
Η σαρκοπενία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απώλεια της σκελετικής μυϊκής μάζας και λειτουργίας. Αν και είναι κυρίως ασθένεια των ηλικιωμένων, η ανάπτυξή της μπορεί να σχετίζεται με καταστάσεις που δεν παρατηρούνται αποκλειστικά σε ηλικιωμένα άτομα.
Η σαρκοπενία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από προοδευτική και γενικευμένη απώλεια σκελετικής μυϊκής μάζας και δύναμης και συσχετίζεται αυστηρά με σωματική αναπηρία, κακή ποιότητα ζωής αλλά και θάνατο. Οι παράγοντες κινδύνου για σαρκοπενία περιλαμβάνουν την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Σε συνθήκες όπως η κακοήθεια, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η γήρανση, η άπαχη σωματική μάζα χάνεται ενώ η λιπώδης μάζα μπορεί να διατηρηθεί ή ακόμη και να αυξηθεί.
Η απώλεια μυϊκής μάζας μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο σωματικό λίπος, έτσι ώστε παρά το φυσιολογικό βάρος να υπάρχει έντονη αδυναμία, αυτή είναι μια κατάσταση που ονομάζεται σαρκοπενική παχυσαρκία.
Ο Δρ Jordi Calderó από το ισπανικό Πανεπιστήμιο της Lleida και το Ινστιτούτο Έρευνας Βιοϊατρικής και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν διατροφικά συστατικά που μπορούν να ανακόψουν την εξέλιξη της σαρκοπενίας εστιάζοντας σε φυτικά εκχυλίσματα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως αυτά του πράσινου τσαγιού -πλούσιου σε κατεχίνες- και του κακάο.
Το πράσινο τσάι έχοντας 6 βασικές πολυφαινόλες στο «ενεργητικό» του, είναι ένα από τα πιο ευεργετικά ροφήματα. Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για περισσότερα από 4.000 χρόνια. Όσο για το κακάο, αρκεί να σας πούμε πως είναι πολύ σπάνιο να βρει κάποιος τόσα πολλά διατροφικά συστατικά συγκεντρωμένα μαζί.