Τι είναι η χαιροφοβία και ποια τα συμπτώματά της
Ένας στους δύο την εμφανίζει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 14/9/2021 | 00:02
Πόσες φορές γελούσατε, περνούσατε καλά, νιώθατε ευτυχισμένοι και μετά από λίγο φρενάρατε οι ίδιοι τον εαυτό σας γιατί νιώθατε τύψεις για την ευτυχία σας; Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας στους δύο τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του έχει εμφανίσει την χαιροφοβία, δηλαδή την τάση που έχουμε να φοβόμαστε να αισθανθούμε ευτυχισμένοι.
Οι ειδικοί την κατατάσσουν στις αγχώδεις διαταραχές και τα συμπτώματα που μπορούν να σας κινήσουν την υποψία ότι πιθανόν σαμποτάρετε τον εαυτό σας είναι το έντονο στρες, ακόμα και όταν δεν έχετε να κάνετε τίποτα, η παθητικότητα, η έλλειψη πρωτοβουλιών και ο φόβος για το άγνωστο. Αν νιώθετε δηλαδή αμήχανα και αγχώνεστε όταν βρίσκεστε για παράδειγμα σε ένα καινούργιο περιβάλλον.
Η χαιροφοβία μπορεί να προέρχεται από τραύματα που έχουμε από το παρελθόν, δηλαδή χαρούμενες καταστάσεις με κακό τέλος, είτε από την εμμονή μας με το τέλειο. Σε αυτή τη περίπτωση δεν ικανοποιούμαστε με τίποτα και φοβόμαστε να χαρούμε τις απλές στιγμές.
Ασθενείς που έχουν μελετηθεί με τη συγκεκριμένη διαταραχή δεν μετακόμιζαν για πολλά χρόνια γιατί δεν έβρισκαν κάτι καλύτερο, ακόμα και αν μισούσαν το σπίτι που έμεναν.
Το ίδιο συμβαίνει και στο χώρο εργασίας και στις προσωπικές σχέσεις αυτών των ανθρώπων.
Ο τρόπος για να το αντιμετώπισετε μόνοι σας πριν καταφύγετε στο γιατρό, είναι να εκτεθείτε σε καταστάσεις που μέχρι πριν σας έφερναν σε αμηχανία και να προσπαθήσετε να ελέγξετε το στρες σας, ακόμα και αν η προσπάθεια σας εξουθενώσει.
Πάντα όμως σε περίπτωση που δεν μπορούμε να βοήθησουμε εμείς τον εαυτό μας υπάρχουν οι ειδικοί που με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να σας αλλάξουν τη ζωή.