Να γιατί δεν πρέπει να φοράτε ακουστικά όλη μέρα
Το πρόβλημα υγείας που μπορεί να σας προκαλέσουν
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 13/10/2021 | 00:08
Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των ασύρματων ακουστικών έχουν εκτοξευχθεί, μιας και είναι σούπερ βολικά. Όμως τα ακουστικά αυτά γίνονται ακόμα πιο εθιστικά, με αποτέλεσμα να τα φοράτε περισσότερες ώρες. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ατόμων, τότε πιθανότατα να έχετε παρατηρήσει ότι τα αυτιά σας γεμίζουν πιο ευκολά με κερί. Πόσο φυσιολογικό είναι όμως αυτό και τι συμβαίνει στα αυτιά σας όταν φοράτε ακουστικά;
Μπορεί τα ασύρματα ακουστικά για την πλειοψηφία των ανθρώπων να είναι σχετικά νέα εφεύρεση, όμως πολλά ακουστικά βοηθήματα είχαν τον ίδιο μηχανισμό με τα δικά σας ασύρματα ακουστικά. Δυο ερευνητές από το πανεπιστήμιο Bond αποφάσισαν να αποκαλύψουν όμως, τις επιπτώσεις της διαρκούς χρήσης των ακουστικών, που θα σας κάνει να σκεφτείτε ξανά τις ώρες που περνάτε με αυτά στα αυτιά σας.
Αρχικά, πρέπει να ξέρετε ότι η παραγωγή κεριού στο αυτί είναι μια φυσιολογική διαδικασία για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως και για άλλα θηλαστικά και μάλιστα ένα λεπτό στρώμα κεριού πρέπει να υπάρχει πάντα κοντά στο άνοιγμα του ακουστικού καναλιού. Το κερί, είναι από τη μια προστατευτικό μέσο από έντομα, μικρόβια και νερό, ενώ παράλληλα ενυδατώνει το δέρμα του εξωτερικού ακουστικού καναλιού. Επιπλέον, κινούμενα εξωτερικά, το κερί αποτρέπει στο εσωτερικό του αυτιού να γεμίσει με νερκά κύτταρα.
Το να χρησιμοποιείτε για λίγη ώρα τα ακουστικά σας, δεν πειράζει καθόλου την παραπάνω διαδικασία, όμως η παρατεταμένη τους χρήση, εμποδίζει το κερί να βγει προς τα έξω, κάτι που είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στο αυτί.
Ένα από αυτά τα προβλήματα, είναι το συμπιεσμένο κερί, που γίνεται πιο στέρεο και δυσκολεύεται να αποβληθεί. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, με την αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων στην περιοχή και το μπλοκάρισμα του ακουστικού καναλιού.
Επίσης, σταματά η ροή του αέρα, με αποτέλεσμα το κερί να ξεραίνεται και να αυξάνεται η συσσώρευση του. Ακόμα, ο παγιδευμένος ιδρώτας και η υγρασία των αυτιών που μπορεί να παραμείνουν εκεί, είναι το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων.
Ακόμα, φράζοντας τη φυσική έξοδο του κεριού, ενεργοποιούνται οι αδένες ποτ παράγουν ακόμα περισσότερο κερί, το οποίο προκαλεί θέματα ακοής, ζαλάδες, ίλιγγο και φαγούρα.
Τέλος, επειδή τα ακουστικά δεν καθαρίζονται, μπορούνα να μεταφέρουν μικρόβια και βακτήρια στο αυτί, ενώ η πολύ υψηλή ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακοής.