Μια μελέτη από τη Βρετανία δημοσιεύθηκε πρόσφατα και σύμφωνα με αυτή κάθε οδηγός ακουμπά το πρόσωπο του 26 φορές την ώρα, κάτι που τον εκθέτει συνεχώς σε κίνδυνο μόλυνσης από ιούς και μικρόβια.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Nottigham, ανέλυσαν 31 ώρες υλικού από βίντεο, παρακολουθώντας 36 έμπειρους οδηγούς μέσω εσωτερικής κάμερας στο όχημα. Οι οδηγοί ακουμπούσαν το πρόσωπό τους ή τη γύρω περιοχή κατά μέσο όρο 26,4 φορές την ώρα, με τη φορά να κρατάει περίπου 4 δευτερόλεπτα. Το πρόσωπο το άγγιζαν σε ποσοστό 80%, τα μαλλιά 10%, τον λαιμό 9% και τους ώμους 2%. Στο 42,5% των περιπτώσεων έπιαναν τα χείλη τους, τα μάτια ή τα ρουθούνια κάθε πέντε λεπτά, συνήθως με τα δάχτυλά τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση μικροβίων αλλά και λοιμώξεων αν δεν έχουν απολυμανθεί καλά τα χέρια.
Από την έρευνα δεν προέκυψαν διαφορές σε άνδρες και γυναίκες. Ούτε σε ηλικίες. Αυτό σύμφωνα με την ανάλυση των ερευνητών σημαίνει ότι «όλοι οι οδηγοί δυνητικά αντιμετωπίζουν κίνδυνο μόλυνσης μέσω αγγίγματος του προσώπου τους ενόσω οδηγούν». Ειδικά μέσα στην πανδημία, θα πρέπει οι οδηγοί να απολυμαίνουν συχνά και καλά τα χέρια τους μόλις εισέρχονται μέσα στο όχημα.
«Ξύνοντας τη μύτη του ή τρίβοντας τα μάτια του, ο οδηγός μπορεί άθελα του να μεταφέρει στο πρόσωπο του ιούς ή άλλες επικίνδυνες ξένες ουσίες, τις οποίες έχει πάρει από κάποια μολυσμένη επιφάνεια του οχήματος του ή πριν μπει σε αυτό», δήλωσε ο ερευνητής δρ Ντέιβιντ Λαρτζ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι οδηγοί τείνουν να πιάνουν λιγότερο το πρόσωπο τους όταν έχει περισσότερη κίνηση ή όταν οδηγούν περισσότερο ενεργητικά, δηλαδή αλλάζοντας συχνά λωρίδες ή παίρνοντας πολλές στροφές.