Laser νέας γενιάς εναντίον κύστης κόκκυγα
Δημοσίευση 14/12/2021 | 11:09
Γράφει ο Δρ. Δημήτριος Κανέλλος
Χειρουργός – Θεσσαλονίκη
Ειδικευμένος στο Βερολίνο
Διδάκτωρ Α.Π.Θ.
Η νέα πρωτοποριακή και ανώδυνη μέθοδος επέμβασης κύστης κόκκυγος με laser (μέθοδος FiLaC) πραγματοποιείται πλέον ως ρουτίνα. Οι μεγάλες ριζικές επεμβάσεις έχουν πλέον ένδειξη μόνο σε ελάχιστες βαριές περιπτώσεις.
Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μια κύστη στην περιοχή του κόκκυγα και βρίσκεται συγκεκριμένα κάτω από το δέρμα μεταξύ των γλουτών. Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία δημιουργείται συνήθως από είσοδο τριχών στην περιοχή. Είναι συνηθέστερη σε άνδρες και σπανιότερη σε γυναίκες. Από την κύστη κόκκυγος δημιουργούνται πολλαπλά συρίγγια (κανάλια) που κατευθύνονται προς τους γύρω ιστούς. Σημαντικό είναι κατά την επέμβαση κύστης κόκκυγος να αντιμετωπίζονται όλα τα συρίγγια, ώστε να αποφεύγεται η υποτροπή της νόσου.
Ως τώρα ήταν δυνατή μόνο η αφαίρεση της κύστης κόκκυγος και των συριγγίων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεγάλου τραύματος. Πλέον, υφίσταται μια νέα μέθοδος, η αντιμετώπιση του προβλήματος με laser (μέθοδος FiLaC). Κατά το laser κύστης κόκκυγα δεν απαιτείται αφαίρεση της κύστης ή των συριγγίων, οπότε δεν προκαλείται ευμεγέθες τραύμα. Μέσω μιας μικρής τομής, μεγέθους συνήθως 1 εκατοστού, πραγματοποιείται αρχικά η χαρτογράφηση του δικτύου g των συριγγίων. Ακολουθεί μέσω της ίδιας οπής καθαρισμός του εσωτερικού της κύστης από νεκρωμένους ιστούς, τρίχες κλπ. Τέλος, μέσα από την ίδια μικρή οπή εισέρχεται η ίνα laser εντός της κύστης και των συριγγίων. Η ενέργεια laser που εκπέμπεται κυκλικά από την ίνα, καταστρέφει εσωτερικά το επιθήλιο των συριγγίων και της κύστης, προκαλώντας έτσι σταδιακά την επούλωσή τους. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται απλώς μια γάζα επί του μικρού τραύματος.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής σε σχέση με τη μέθοδο της αφαίρεσης είναι ότι δεν υπάρχει μετεγχειρητικά μεγάλο τραύμα, δεν απαιτείται γενική αναισθησία, η ανάρρωση είναι ταχύτατη, δεν απαιτείται περιορισμός κινήσεων μετεγχειρητικά, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και οι αλλαγές πολύ απλές. Ο ασθενής επίσης αποχωρεί από την κλινική αμέσως μετά την επέμβαση αναφέρει ο Δρ. Δημήτριος Κανέλλος Χειρουργός στη Θεσσαλονίκη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέθοδος FiLaC είναι ακόμα ΄΄νέα΄΄, τα πρώτα όμως αποτελέσματά της παρουσιάζονται ενθαρρυντικά. Βέβαια, ο πρωκτολόγος θα πρέπει να εξετάζει αν ο ασθενής πληροί τα κριτήρια για την εφαρμογή της μεθόδου. Η μέθοδος FiLaC εφαρμόζεται και σε περίπτωση περιεδρικού συριγγίου, ενώ μια ελαφρώς διαφορετική ίνα laser χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση αιμορροΐδων (αιμορροϊδοπλαστική με laser – Μέθοδος LHP).