E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας κάθε φορά που αερίζεστε

Όλα όσα θα θέλατε να ρωτήσετε για τα αέρια, αλλά μπορεί να ντρέπεστε

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/2/2022 | 00:15

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας κάθε φορά που αερίζεστε
Φωτογραφία από τον χρήστη RODNAE Productions στο Pexels

Όλοι ρέβονται και αερίζονται. περίπου 2,5 λίτρα αέρα την ημέρα, ο οποίος προέρχεται από τον αέρα που αναπνέουμε, τα ποτά που καταναλώνουμε και τα βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα.

Το σώμα μας απαλλάσσεται από αυτό το υπερβολικό φορτίο αερίων μέσω του στόματος και του πρωκτού. Μπορεί να μην παρατηρήσετε καν ότι απελευθερώνετε αέρια, μιας και μπορούν να είναι πολύ σε μικρές ποσότητες και μερικές φορές να μην μυρίζουν καθόλου.

Σε αντίθεση με τις αγελάδες, το μεθάνιο δεν είναι το κύριο συστατικό των αερίων μας. Έτσι, αν κάποιος βάλει φωτιά ενώ αερίζεται, συνήθως είναι αέριο υδρογόνο που καίγεται.

Ενώ τα αέρια είναι απολύτως φυσιολογικά, εάν αρχίσετε να αερίζεστε περισσότερο από το κανονικό, ίσως είναι αποτέλεσμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.

Γιατί αεριζόμαστε;

Μια μικρή ποσότητα αέρα που καταπίνεται εισχωρεί στα έντερα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των αερίων εκεί παράγεται από τα βακτήρια που βοηθούν στην πέψη της τροφής μας. Αυτά τα αέρια πρέπει να βγουν, γι' αυτό αποβάλλονται με ρέψιμο και το αέρισμα. Αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα και η μυρωδιά τους οφείλεται στις ενώσεις θείου που υπάρχουν μόνο σε ίχνη στα αέρια.

Οι νευρικές απολήξεις στον πρωκτό σας, επιτρέπουν να διακρίνετε η συσσώρευση αερίου, ώστε να μπορείτε να περάσετε εκεί τον αέρα με ασφάλεια.

Γιατί αερίζεστε τόσο πολύ;

Είναι φυσιολογικό για μερικούς ανθρώπους να αερίζονται περισσότερο από άλλους. Σύμφωνα με τον NHS, ο μέσος άνθρωπος αερίζεται από 5 έως 15 φορές την ημέρα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές καταστάσεις που μπορεί να σας κάνουν να αερίζεστε περισσότερο από το κανονικό.

Τα αέρια είναι σύμπτωμα τόσο της κοιλιοκάκης, όσο και της δυσανεξίας στη λακτόζη. Εκτός από την κατανάλωση τροφών που είναι δύσκολο να χωνέψετε, το υπερβολικό αέρισμα μπορεί να προκληθεί από δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσπεψία και γαστρεντερίτιδα. Μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

Εάν κρατάτε τα αέρια σας, πού πηγαίνουν;

Μένει στο έντερο σας! Εάν καταπιέζετε τα αέρια σας, στην πραγματικότητα απλώς βγαίνουν πιο ήσυχα ή μπορεί να μείνουν στην ίδια θέση, μέχρι την επόμενη φορά που θα πάτε στην τουαλέτα. Αλλά αργά ή γρήγορα, αυτά τα αέρια βγαίνουν.

Ποιες τροφές προκαλούν περισσότερα αέρια;

Φασόλια! Μπορεί να κάνουν καλό στην καρδιά σας, όμως όσο περισσότερο τα τρώτε, τόσο περισσότερα αέρια θα έχετε… ή έτσι λένε οι φήμες. Αλλά γιατί τα φασόλια σας γεμίζουν με τόσα αέρια;

Τα φασόλια, όπως και πολλά άλλα τρόφιμα, περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες. Αν και αυτό είναι εξαιρετικό για την υγεία σας, μπορεί επίσης να σας κάνει να αερίζεστε πολύ. Οι ίνες αυτές ζυμώνονται στο παχύ έντερο, αντί να αφομοιώνονται στα έντερα. Αυτό παράγει αέρια, τα οποία πρέπει να βγουν.

Άλλες τροφές που προκαλούν αέρια είναι τα όσπρια, όπως οι φακές και τα μπιζέλια, τα λαχανικά και τα φρούτα, όπως τα λάχανα και το μπρόκολο, τα κρεμμύδια, τα δαμάσκηνα και τα μήλα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χρώμα στα ρούχα που φορά τώρα όλη η ελληνική showbiz

Style 22.10.2024
Φόρεσε το όπως η Φαίη, η Σταματίνα ή η Κατερίνα Καινούργιου.

Εναλλακτικά μέρη για εκδρομή το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Ταξίδια 22.10.2024
Πού θα περάσεις μοναδικό και εναλλακτικό 3ήμερο

Glam Goth: To trend στα νύχια που έγινε μόδα αλλά δεν είναι για όλες

Body+Mind 22.10.2024
Eχει αυξητική τάση στις αναζητήσεις της Google

Μήπως είσαι θύμα του σύνδρομου Rebecca;

Σχέσεις 22.10.2024
Απειλή για τη σχέση σου

Οι πιο καλοντυμένες στo Academy Museum Gala

Style Χτες
Kendall Jenner, Demi Moore και άλλες

Ποια είδη κατσαρίδας βρίσκονται στην Ελλάδα και ποιο συναντάμε σπίτι μας

Σπίτι Χτες
Η Ελλάδα φιλοξενεί τρία κύρια είδη κατσαρίδων, τα οποία συναντώνται συνήθως σε οικιακούς και βιομηχανικούς χώρους

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού

Body+Mind Χτες
Το άρωμα που θα σε ηρεμήσει

Τα μυστικά ευτυχίας των Δανών που πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις

Body+Mind Χτες
Ψάξαμε να τα βρούμε και σου τα παρουσιάζουμε!

Mascara: Ποιες λατρεύουν οι κορυφαίοι makeup artists

Body+Mind Χτες
Υπάρχουν πολλές, αλλά ποιες είναι οι καλύτερες;