Ποια διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Το τι βάζουμε στο πιάτο μας επηρεάζει τον οργανισμό μας
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 28/2/2022 | 00:01
Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Medicine, μας θυμίζει ότι η διατροφή μας συνδέεται άμεσα με την υγεία μας και μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την πιθανότητα να εμφανίσουμε καρκίνο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν για 4 χρόνια ένα τεράστιο δείγμα 473.000 ανθρώπων, κυρίως τις διατροφικές του συνήθειες και πως αυτές αύξησαν τα προβλήματα στην υγεία τους.
Το 52% έτρωγαν κρέας πάνω από 5 φορές την εβδομάδα, 44% έτρωγαν κρέας εώς 3 φορές την εβδομάδα, 2% δεν έτρωγαν καθόλου κρέας και 2% έτρωγαν μόνο ψάρι.
Τα αποτέλεσματα ήταν αποκαλυπτικά:
Όσοι έτρωγαν κρέας μέχρι 3 φορές την εβδομάδα, είχαν 2% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο. Όσοι έτρωγαν ψάρι 10%, ενώ όσοι ήταν vegan, είχαν 12% λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο.
Όσοι έτρωγαν μικρές ποσότητες κρέατος είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που ήταν vegan είχαν 18% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.