Απ’ όσο γνωρίζουμε, το φύλο δεν παίζει κανέναν ρόλο στον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ωστόσο, μια οπτική ψευδαίσθηση έρχεται να διαφωνήσει ριζικά σε αυτό.
Όπως αναφέρουν και οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες, η λειτουργία του εγκεφάλου δεν εξαρτάται από το φύλο, ενώ ο μύθος ότι γυανίκες και άνδρες έχουν διαφορετικό μυαλό έχει ονομαστεί «νευροσeξισμός». H New York Post πάντως σύμφωνα με το δημοσίευμα της επαναφέρει μια στερεοτυπική ανάγνωση των δυο φύλων. Μια οπτική ψευδαίσθηση η οποία, όπως αναφέρει, μας δείχνει άμεσα αν σκεφτόμαστε «ανδρικά» ή «γυναικεία».
Μια εικόνα ενός άνδρα που τρέχει ισχυρίζεται λοιπόν πως μπορεί να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο σκέψης που έχουν οι άνθρωποι και μπορεί να μας πει, για παράδειγμα, αν ζοριζόμαστε με την πολυδιεργασία (multitasking).
Ο εγκέφαλός μας όταν βλέπει αμφίσημες εικόνες, τις αποκωδικοποιεί με διαφορετικούς τρόπους. Όπως και εδώ. Κάποιος μπορεί να δει έναν άνδρα να τρέχει προς το μέρος του, ή να απομακρύνεται. Τι σημαίνει το καθένα;
@nypost.com
Όπως αναφέρει η NY Post και το Fast Factories, αν βλέπετε ότι ο άνδρας σας πλησιάζει τότε έχετε πιο «ανδρικό» μυαλό. Προσπαθείτε να λύσετε τα προβλήματα και να ξεπεράσετε τα εμπόδια της ζωής χρησιμοποιώντας την αναλυτική σας ικανότητα και την λογική. Μαθαίνετε πολύ γρήγορα να κάτι σας εξάψει την περιέργεια, επικεντρώνοντας σε αυτό όλη σας την ενέργεια.
Ωστόσο δεν μπορείτε να κάνετε πολλές δουλειές μαζί (multitasking) και προτιμάτε να επικεντρώνεστε σε ένα πράγμα κάθε φορά.
Αν πάλι βλέπετε τον άνδρα να απομακρύνεται, τότε έχετε περισσότερο «γυναικείο» μυαλό. Η αναλυτική σκέψη και η λογική βρίσκονται στα ύψη, ενώ είστε δημιουργικοί, ειδικότερα αν δημιουργείτε κάτι από την αρχή. Μπορείτε να κάνετε εύκολα πολλές δουλειές μαζί, ενώ έχετε εξαιρετική μνήμη. Τέλος, βασίζεστε πολλές φορές στο ένστικτο και την διαίσθηση σας.
Οι ειδικοί έχουν μελετήσει τις διαφορές μεταξύ του εγκεφάλου των ανδρών και των γυναικών για δεκαετίες σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν τα στερεότυπα των φύλων. Η νευροεπιστήμονας Daphna Joel το 2009, παρουσίασε ένα σεμινάριο όπου έθιξε το θέμα, θέλοντας να καταργήσει τα κλισέ που θέλουν τους άνδρες ανταγωνιστικούς και τις γυναίκες καλύτερες στην επικοινωνία.
Αλλά η συζήτηση παραμένει ενεργή, με τους επιστήμονες στην πλειοψηφία τους να μας λένε ότι δεν ωφελεί σε τίποτα να ταξινομηθούν τα τμήματα του εγκεφάλου είτε σε «θηλυκά» και «αρσενικά». Υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι οι πράξεις μας πηγάζουν από τον τρόπο που έχει «κατασκευαστεί» ο εγκέφαλός μας από την κοινωνικοποίηση μας.
Με το τελευταίο θα συμφωνήσουμε. Η κοινωνία μας έχει αναθέσει ιδιότητες και ρόλους μέσα στους οποίους προσπαθούμε να κινηθούμε. Τα στερεότυπα ότι ο ένας είναι καλός σε αυτό και ο άλλος στο άλλο, είναι ο ρόλος που μας έχει ανατεθεί, με τους περισσότερους να μη βγαίνουν από αυτό το πλαίσιο και να ανταγωνίζονται ποιος είναι ο καλύτερος μέσα σε αυτό. Η παραπάνω οπτική ψευδαίσθηση κρατά αυτά τα σeξιστικά στερεότυπα στην επιφάνεια, σε μια εποχή που, ευτυχώς, όλα αλλάζουν.