Ο τρόπος διατροφής μας αλλά και ορισμένοι οργανικοί παράγοντες είναι αυτά που προκαλούν την όρεξη μας για τροφή ή για συγκεκριμένες τροφές.
Το τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος είναι υπεύθυνο για την όρεξη, ενώ ορμόνη λεπτίνη παράγεται στα λιπώδη κύτταρα και βοηθά στην καταστολή της όρεξης δρώντας στον υποθάλαμο.
Όσον αφορά τη διατροφή, υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας κόψουν την όρεξη. Όπως οι 5 παρακάτω:
Μήλο
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ διαθέτει επίσης και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Το μήλο μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση του σακχάρου στο αίμα και μειώνει την όρεξη για τρόφιμα με πολλές θερμίδες και λίπη.
Ανανάς
Η βρωμελαΐνη αποτελεί ένα σύνθετο μείγμα ουσιών και υπάρχει άφθονη στον ανανά. Από τα πιο σημαντικά συστατικά της, είναι μια ομάδα πρωτεολυτικών ενζύμων η οποία όπως φαίνεται βοηθά πολύ στην διαδικασία της πέψης.
Κανέλα
Η κανέλα μπορεί να μεγαλώσει τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι μας, δηλαδή καθυστερεί την διαδικασία της γαστρικής κένωσης. Με αυτόν τον τρόπο, τα σάκχαρα της τροφής απορροφώνται πιο αργά από τον οργανισμό, κάτι που μας κρατά περισσότερη ώρα χορτάτους.
Τρόφιμα με χρώμιο: ντομάτα, μπρόκολο, μανιτάρια, ξηροί καρποί
Το χρώμιο ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, έτσι ώστε να μην παθαίνουμε υπογλυκαιμία, κάτι που βοηθά και στον έλεγχο της όρεξής μας.
Πλιγούρι
Μια άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων που προτείνεται πολλές φορές σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Ανεβάζει αργά τη γλυκόζη στο αίμα λόγω του χαμηλού γκυκαιμικού του δείκτη και μπορεί γρήγορα να προκαλέσει το αίσθημα του κορεσμού. Προτείνεται σε άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν ή να έχουν τον έλεγχο του βάρους τους.