Το συστατικό που υπάρχει περισσότερο απ’ όλα στο σώμα μας, είναι το νερό, που συνήθως κυμαίνεται από το 45% μέχρι το 75%, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το μέγεθός μας και τη σύσταση του σώματος.
Έχετε ποτέ σκεφτεί τον λόγο; Δεν είναι ένας αλλά πολλοί. Ο ένας από αυτούς είναι για να μπορεί το σώμα μας να παράγει αίμα. Το οποίο αποτελείται κατά 50% από νερό, ενώ το πλάσμα του κατά 92%.
Το αίμα κάνει πολλά για το σώμα μας. Ρυθμίζει την θερμοκρασία, σχηματίζει θρόμβους, μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα κ.α., τα οποία μας βοηθούν να συνεχίζουμε να ζούμε. Αν χάσουμε πολύ αίμα, είτε από τραυματισμό, είτε από έγκαυμα, είτε από την εγκυμοσύνη και πολλούς άλλους λόγους, το σώμα μας μπορεί να πάθει υποογκαιμικό σοκ, κάτι που θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή μας. Αν χάσουμε πάλι πάνω από 30% του όγκου του αίματός μας, τότε θα χρειαστεί σίγουρα μετάγγιση. Οπότε πόσο αίμα υπάρχει στο σώμα μας προκειμένου να λειτουργεί σωστά καθημερινά;
Η ποσότητα δεν είναι συγκεκριμένη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ανάλογα με τον άνθρωπο. Όπως για παράδειγμα, μια γυναίκα που είναι 75 κιλά και έχει ένα ύψος κοντά στον μέσο όρο, έχει στον οργανισμό της περίπου 4,3 λίτρα αίματος, ενώ ο όγκος του αίματος μιας εγκύου αυξάνεται έως και 50%. Από την άλλη, ένας άνδρας 90 κιλών με ύψος κι αυτός κοντά στον μέσο όρο, έχει όγκο αίματος 5,7 λίτρα. Τέλος, σύμφωνα με το Medical News Today, ένα παιδί 27 κιλών έχει όγκο αίματος 2 λίτρα.
Η υγεία μας θα πρέπει να είναι καλή και αν επηρεαστεί, επηρεάζει και την ποσότητα αίματος στο σώμα μας. Οι ιατρικοί όροι για μειωμένο όγκο αίματος και αυξημένο όγκο αίματος είναι «υποογκαιμία» και «υπερογκαιμία», αντίστοιχα. Αν και για τον πρώτο, η αιμορραγία είναι η πιο συχνή αιτία, μπορεί να προκύψει και λόγω έλλειψης νερού, απώλεια υπερβολικής ποσότητάς του, αφυδάτωση, εμετό ή έντονης ούρησης και εφίδρωσης. Σύμφωνα με το βιβλίο, «Φυσιολογία, όγκος αίματος», η ανεπάρκεια των νεφρών, της καρδιάς και του ήπατος μπορεί να αυξήσει υπερβολικά τον όγκο του αίματος στο σώμα. Σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματός μας συνεργάζονται για να ρυθμίσουν την ποσότητα του στον οργανισμό μας, αλλά ο κύριος ρυθμιστής του όγκου του αίματος είναι το νερό.