Ποια διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου
Ο συγκεκριμένος καρκίνος εμφανίζεται όλο και σε μικρότερες ηλικίες
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 25/5/2022 | 00:12
Μετά το καμπανάκι που χτυπούν οι γιατροί για εξετάσεις από την ηλικία των 40 ετών για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature, ρίχνει φως πως με τη διατροφή μας μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο από τον συγκεκριμένο καρκίνο.
Τα μοντέλα που επεξεργάστηκαν οι ειδικοί έδειξαν για ακόμη μια φορά πως η δυτική διατροφή, που είναι πλούσια σε λιπαρά και επεξεργασμένες τροφές ευθύνεται για καρδιαγγειακά προβλήματα, προβλήματα μνήμης, κυκλοφορίας του αίματος και εμφάνισης καρκίνων.
Βρέθηκε πως η δίαιτα Keto βοηθάει ένα μόριο, το β-υδροξυβουτυρικό, μπορεί και περιορίζει το μέγεθος των όγκων στο έντερο.
«Το συγκεκριμένο β-υδροξυβουτυρικό πρόκειται για ένα μικρό που παράγεται στο ήπαρ ως απάντηση στην πείνα ή σε μια κετογονική δίαιτα»
«Όταν η υγεία του εντέρου καταρρέει, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος φλεγμονής και χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου» προειδοποιούν οι ερευνητές.
Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας φυτικές ίνες σε καθημερινή βάση. Δημητριακά, αμύγδαλα, ρεβύθια, αχλάδια, μαύρα φασόλια είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, που προσφέρει προστασία από την ανάπτυξη και εξέλιξη των όγκων στο παχύ έντερο.