Τι είναι το doomscrolling και πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει
Τρόποι για να το περιορίσεις
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 28/5/2022 | 00:16
Ξεκίνησε να παίρνει διαστάσεις με την εμφάνιση της πανδημίας. Και σήμερα φαίνεται ότι επηρεάζει εκατομμύρια συνανθρώπους μας, με επικίνδυνες προεκτάσεις. Μιλάμε για την μανιώδη αναζήτηση ειδήσεων, κυρίως αρνητικών και δυσάρεστων.
Το φαινόμενο να ψάχνεις συνεχώς για ειδήσεις, να είσαι θύμα της υπερπληροφόρησης, να έχει γεμίσει το smartphone σου με ειδοποιήσεις από ενημερωτικά site, πήρε την ονομασία doomscrolling.
Η αδηφάγα κατανάλωση ειδήσεων, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από τον κίνδυνο γενίκευσης της σύρραξης σε παγκόσμιο επίπεδο, από ευλογιά των πιθήκων, μέχρι την οικονομική κατάρρευση μπορεί να σε εθίσει στην καταστροφολογία και να επηρεάζει την καθημερινότητά σου.
Μετά το πρώτο lockdown οι ειδικοί που είδαν τα πρώτα σημάδια, της έκτασης που παίρνει το φαινόμενο, συνέστησαν στον κόσμο να μειώσει την χρήση των social media.
Η εμμονή με τις αρνητικές ειδήσεις και η αναζήτηση συνεχώς πληροφοριών γύρω από ειδήσεις που θα φέρουν ένα δυστοπικό μέλλον, έχει άμεσες συνέπειες στη ψυχολογία μας.
Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, σε υπερδιέγερση, σε χρόνια αυπνία, όπως και στο φαινόμενο να μην σκεφτόμαστε καθόλου το μέλλον, όπου αυτό μοιραία οδηγεί σε λάθη επί του παρόντος.
Οι ειδικοί συστήνουν περιορισμό της παραμονής μας στο διαδίκτυο στο μισό από αυτό που είμαστε τώρα.
Επιλογή μόνο θετικών ειδήσεων, και διαγραφή από site και προφίλ που κινδυνολογούν και μεταδίδουν ειδήσεις χωρίς καμία επιστημονική βάση.
Να διασταυρώνετε πάντα τις ειδήσεις που διαβάζετε και να ην ενημερώνεστε μονόπλευρα από μία πηγή.
Να αποφεύγετε συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν την τάση να πολώνουν και δημιουργούν τεχνητές εντάσεις.