Ποιο ανθρώπινο όργανο δεν γερνάει;
Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε μια θεωρία που ήδη υπήρχε
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/6/2022 | 00:30
Γνωρίζαμε ότι είναι το πιο ανθεκτικό όργανο του ανθρώπινου σώματος. Μια διεπιστημονική ομάδα έρχεται να προσθέσει πως το ήπαρ παραμένει νεανικό σε όλη μας τη ζωή και πως κατά μέσο όρο έχει βιολογική ηλικία που δεν ξεπερνά τα τρία έτη. Ανεξάρτητου ηλικίας.
Μπορεί να είναι αρκετά ανοικτό σε πιθανές βλάβες, επειδή καθαρίζει τις τοξίνες και αντιμετωπίζει τοξικές ουσίες, αλλά το ξεπερνά, αφού έχει τη μοναδική ικανότητα να αναγεννά τον εαυτό του. Η φύση της ανανέωσης του ήπατος ήταν μέχρι τώρα ένα μυστήριο, με τις μελέτες σε ζώα να δίνουν αντιφατικές πληροφορίες. Κι αυτό γιατί μερικές από αυτέ συνέκλιναν ότι τα ηπατικά κύτταρα ζουν σε βάθος χρόνου, ενώ κάποιες άλλες, στο πεθαίνουν και στη θέση τους γεννιούνται νέα.
Με επικεφαλής τον Δρα Όλαφ Μπέργκμαν, μια ομάδα επιστημόνων του Κέντρου Αναγεννητικών Θεραπειών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης που αποτελούνταν από γιατρούς, βιολόγους, μαθηματικούς και φυσικούς, ανέλυσαν το ήπαρ πολλών ανθρώπων που πέθαναν σε ηλικία από 20 έως 84 ετών. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό βιολογία «Cell Systems», διαπίστωσαν με έκπληξη ότι τα ηπατικά κύτταρα των αποθανόντων είχαν κατά μέσο όρο την ίδια ηλικία.
«Είτε κάποιος είναι 20 είτε 84 ετών, το ήπαρ του έχει παραμείνει κατά μέσο όρο σε ηλικία κάτω των τριών ετών», δήλωσε ο Μπέργκμαν. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η αντικατάσταση των ηπατικών κυττάρων, που μάλιστα είναι συνεχής, με τη διαδικασία αυτή να συνεχίζει μέχρι και τα γεράματα.
Μπορεί βέβαια η μέση ηλικία των ηπατικών κυττάρων να μην ξεπερνά τα τρία έτη, αλλά υπάρχουν στο ήπαρ και κάποια κύτταρα τα οποία δεν είναι και τόσο νεαρά, τα οποία μπορούν αν ζήσουν έως και δέκα χρόνια πριν ανανεωθούν. Το DNA είναι περισσότερο σε αυτά τα μακροβιότερα κύτταρα, απ’ ότι στα τυπικά ηπατικά κύτταρα.
«Τα τυπικά κύτταρα του ήπατος ανανεώνονται σχεδόν μία φορά τον χρόνο, ενώ τα πλουσιότερα σε DNA κύτταρα, παραμένουν στο ήπαρ μέχρι και μία δεκαετία. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια και μπορεί να αποτελεί έναν προστατευτικό μηχανισμό έναντι της συσσώρευσης επιβλαβών μεταλλάξεων. Αυτό που πρέπει να εξακριβώσουμε είναι αν υπάρχουν παρόμοιοι μηχανισμοί στη χρόνια ηπατική νόσο, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο», ανέφερε ο Μπέργκμαν.