Oι χημικές ουσίες που μένουν για πάντα στο σώμα μας
Τι είναι οι ουσίες PFAS και γιατί είναι επικίνδυνες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 29/8/2022 | 00:43
Αυτή τη στιγμή, πιθανότατα έχετε κάτι αφύσικο να κρύβεται μέσα στο σώμα σας. Κατασκευάστηκε από μια μεγάλη εταιρεία και θα μπορούσε ενδεχομένως να σας βλάψει. Αυτό το κάτι λέγεται PFAS.
Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 4 700 χημικές ουσίες, αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές και ως «παντοτινά χημικά» καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς.
Γνωστά στην καθομιλουμένη ως «forever chemicals», το PFAS, συντομογραφία των ουσιών ανά και πολυφθοροαλκυλίου, είναι μια μεγάλη ομάδα χημικών ουσιών που καθιστούν ορισμένα προϊόντα αντικολλητικά ή ανθεκτικά στους λεκέδες. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να είναι επικίνδυνες. Η έκθεση στο PFAS συνδέεται με καρκίνους, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, αύξηση βάρους και ένα ευρύ φάσμα άλλων προβλημάτων υγείας.
Τα PFAS αποτελούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολουθούν να τα παράγουν.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί έχουν κάποια ποσότητα PFAS στο αίμα τους, ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς μπορεί να είναι. «Βλέπουμε πραγματικά τα PFAS παντού», είπε η Elsie M. Sunderland, περιβαλλοντική χημικός στο Χάρβαρντ που μελετά τα PFAS για περίπου μια δεκαετία.
Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί να μειώσει την χρήση τoυς στις συσκευασίες των τροφίμων χρησιμοποιώντας εναλλακτικές χημικές ουσίες που πιστεύουν ότι είναι λιγότερο βλαβερές για τον άνθρωπο. Το θέμα όμως είναι, να αποφύγουμε όσο μπορούμε το φαγητό απ'έξω, και δη το συσκευασμένο, και να επενδύσουμε στην παρασκευή γευμάτων στο σπίτι χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες όπως φρέσκα λαχανικά, σιτηρά, όσπρια και πρωτεϊνικά τρόφιμα όπως το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το άπαχο κρέας.