Πώς ο ύπνος μπορεί να κάνει και καλό και κακό στο μυαλό σας
Είναι δίκοπο μαχαίρι
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 8/9/2022 | 00:06
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα τόσο απίστευτα περίπλοκο όργανο που μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς πώς να τον διατηρήσουμε υγιή.
Για παράδειγμα: γνωρίζατε ότι η άσκηση καλής στοματικής υγιεινής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας; Kι όμως, το βούρτσισμα και το νήμα είναι ένας τρόπος για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή.
Είναι αυτονόητο ότι θέλετε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε κορυφαία φόρμα. Εξάλλου, είναι υπεύθυνος για «σκέψη, μνήμη, συναίσθημα, αφή, κινητικές δεξιότητες, όραση, αναπνοή, θερμοκρασία, πείνα και κάθε διαδικασία που ρυθμίζει το σώμα μας», όπως περιγράφεται από το Johns Hopkins Medicine.
Κοιμηθείτε αρκετά
Το να καίτε το καύσιμο όλη τη νύχτα δεν κάνει τη χάρη στον εγκέφαλό σας. «Το να μην κοιμάσαι αρκετά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας», προειδοποιεί ο Puja Aggarwal, MD, πιστοποιημένος νευρολόγος και νευροεπιστήμονας. «Μπορείς να το αλλάξεις αυτό φτιάχνοντας ένα καθορισμένο πρόγραμμα ύπνου (τουλάχιστον έξι έως επτά ώρες) και τηρώντας το».
Μην κοιμάστε όμως και πολύ
Ορισμένες συνήθειες ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. «Ερευνητές βρήκαν ότι άτομα άνω των 65 ετών που κοιμούνται σταθερά περισσότερες από εννέα ώρες κάθε βράδυ είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερο από εννέα ώρες τη νύχτα», αναφέρει.
Οπότε παν μέτρον άριστον που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.