Γιατί θέλουμε να πίνουμε αλκοόλ όταν βρισκόμαστε με παρέα;
Τι έδειξαν οι έρευνες
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 7/11/2022 | 00:11
Πού μας βοηθά το ποτό - Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε παρέες
Οι άνθρωποι γενικά τείνουν να πίνουν αλκοόλ για να διασκεδάσουν. Το να είναι μεθυσμένοι τους κάνει να νιώθουν χαρούμενοι και «πνευματωμένοι» και η κατανάλωση αλκοόλ με φίλους μπορεί να είναι μια διασκεδαστική εμπειρία.
Εάν οι άνθρωποι είναι νευρικοί σε κοινωνικές καταστάσεις, το ποτό τους βοηθά να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν περισσότερο.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ διεξήγαγαν πρόσφατα μια μελέτη που διερεύνησε πώς ο εγκέφαλος ανθρώπων που θεωρούνται κοινωνικοί πότες, ανταποκρίθηκε σε καταστάσεις ή χώρους που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς έπιναν αλκοολούχα ή μη αλκοολούχα ποτά.
Τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο των κοινωνικών πλαισίων στην προώθηση της κατανάλωσης αλκοόλ και της υποτροπής όσων θεωρούνται κοινωνικοί πότες.
«Προηγουμένως αναπτύξαμε μια προσαρμοσμένη εκδοχή ακουστικών προσομοιώσεων κοινωνικών πλαισίων για την Ολλανδία, με στόχο να διερευνήσει και να επικυρώσει μια νέα υπόθεση πολυαισθητηριακής κοινωνικής αντίδρασης στο αλκοόλ. Ουσιαστικά, θέλαμε να καταλάβουμε ποιο μέρος του εγκεφάλου θα ενεργοποιηθεί και πώς θα σχετίζεται αυτό με την κατανάλωση αλκοόλ».
Συνολικά, τα ευρήματα έδειξαν πως υπάρχουν ορισμένα κοινωνικά πλαίσια τα οποία μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι θέλουν να πίνουν αλκοόλ, ανεξάρτητα από το αν το αλκοόλ καταναλώνεται από άλλους και αν τους προσφέρεται.
Πρόσφατη όμως έρευνα διαπίστωσε ότι οι «κοινωνικοί πότες», που ορίζονται ως τα άτομα που πίνουν ποτά σε μια κοινωνική κατάσταση έξω από το σπίτι τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, είναι πιο πιθανό να έχουν υποστεί πίεση από άλλους να πιουν σε σχέση με εκείνους που δεν είναι κοινωνικοί πότες.
Η πίεση να πιουν περισσότερο ήταν μεγαλύτερη για εκείνους που ήταν «ριψοκίνδυνοι πότες» - δηλαδή, εκείνοι που έπιναν περισσότερα από έξι τυπικά ποτά σε μια έξοδο τουλάχιστον την εβδομάδα. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι όσοι από εμάς πίνουμε περισσότερο είναι πιο πιθανό να βρεθούμε σε κοινωνικές ομάδες όπου το ποτό είναι ο κανόνας.
Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με τις κοινωνικές επιρροές και τις επιρροές των συνομηλίκων στο ποτό έχει γίνει με εφήβους και φοιτητές. Αυτό συμβαίνει επειδή η επιρροή των συνομηλίκων στη συμπεριφορά μας είναι ισχυρότερη όταν είμαστε έφηβοι.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι νεαροί ενήλικες που είναι πιο κοινωνικά ανήσυχοι ή ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς, είναι πιο επιρρεπείς στο να πίνουν με επικίνδυνο τρόπο.