Οι εταιρείες χάνουν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο λόγω κατάθλιψης
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 17/11/2022 | 09:36
«Ανησυχητικοί» αριθμοί του ΠΟΥ
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές κοστίζουν σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως και 12 δισεκατομμύρια ημέρες εργασίας χάνονται ετησίως.
Ένας ενήλικας σε ηλικία εργασίας στους έξι πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Τον Απρίλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μια πρωτοποριακή μελέτη που καθιέρωσε μια οριστική σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και οικονομικής παραγωγικότητας. Σε μια άλλη, πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, σχεδόν 1 στους 5 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, ή το 16 τοις εκατό, είπε ότι προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη ή το άγχος τους εμποδίζουν να επιτύχουν τους στόχους τους στην εργασία.
Στην νέα του έκθεση για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι μια ικανοποιητική εργασία μπορεί να προστατεύσει την ψυχική υγεία, να προσφέρει στον εργαζόμενο μια αίσθηση ολοκλήρωσης, εμπιστοσύνης στον εαυτό του και να παράγει έσοδα.
Αντιθέτως οι κακές ή μέτριες συνθήκες εργασίας, οι κακές εργασιακές σχέσεις και η ανεργία «μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας ή των ήδη υφιστάμενων ψυχολογικών προβλημάτων».
Στόχος είναι η εκπαίδευση των επικεφαλής ώστε να γνωρίζουν πώς να αποτρέπουν τα στρεσογόνα περιβάλλοντα και οι εταιρείες να αναπτύξουν πρακτικές στρατηγικές για τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.
Ευτυχισμένοι υπάλληλοι παράλληλα, σημαίνει και περισσότερη και καλύτερη εργασία. Η έρευνα βρήκε σύνδεση μεταξύ των πόρων ψυχικής υγείας που παρέχονται από τον εργοδότη και μιας ποικιλίας αποτελεσμάτων εργαζομένων και οργανισμών.
Για τους υπαλλήλους που ανέφεραν ότι έχουν πρόσβαση σε επαρκείς πόρους ψυχικής υγείας, σχεδόν 9 στους 10 δήλωσαν ότι αισθάνονται κίνητρο να κάνουν το καλύτερο δυνατό για την εργασία τους. Αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν επίσης αυτοί που ανέφεραν λιγότερο άγχος στην εργασία και ήταν λιγότερο πιθανό να φύγουν από τη δουλειά τους τον επόμενο χρόνο.