Ποια λάθη σαμποτάρουν την επίτευξη των στόχων σου;
Για να μη σου ξεφύγει φέτος κανένας στόχος σου!
Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 3/1/2023 | 09:36
Η έναρξη της νέας χρονιάς φέρνει πάντοτε μαζί της νέους στόχους και επιθυμίες, διάθεση για αλλαγή στη ζωή μας προς το καλύτερο, απομάκρυνση γεγονότων και ανθρώπων που μας πλήγωσαν και φυσικά όρεξη για νέες όμορφες περιπέτειες! Οι γνωστές υποσχέσεις που κρυφά μονολογούμε κατά την αλλαγή της χρονιάς, αγγλιστί «new year’s resolutions», είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Οι περισσότεροι από εμάς, εμπνευσμένοι από το κλίμα των γιορτών, επιλέγουμε να ορίσουμε την πρώτη ημέρα του χρόνου ως την αρχή για μια νέα, πιο κοντά στην ιδανική μας ζωή.
Οι μεγαλεπήβολες αυτές αποφάσεις φαίνεται ότι αποτελούν χαρακτηριστικό επακόλουθο της αισιοδοξίας και της θετικής διάθεσης που επηρεάζει αρκετούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Εν όψει μάλιστα της προσμονής μιας νέας χρονιάς, με όλα όσα μπορεί να μας επιφυλάσσει, εντείνεται η ανάγκη του ατόμου να κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που αποχαιρετά, να αναλογιστεί για τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες στιγμές που έζησε στον χρόνο που πέρασε και να θέσει νέους στόχους με την υπόσχεση να τους πραγματοποιήσει στις επόμενες 365 ημέρες.
Πόσο όμως διαρκεί αυτή η διάθεση και πόσο εύκολο είναι τελικά να πραγματοποιήσουμε τους στόχους που θέτουμε από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την επόμενη χρονιά;
Ο στόχος σου κρύβει αληθινή επιθυμία;
Όταν κάτι πηγάζει από τα βαθύτερα “θέλω” μας έχει μία δύναμη που δεν ησυχάζει ποτέ μέσα μας, μέχρι να υλοποιηθεί. Σιγοβράζει, και ακόμη και αν βρισκόμαστε σε λάθος μονοπάτια η φλόγα δυναμώνει τόσο που κάτι μας λέει πως έχουμε ξεφύγει από το δρόμο μας, έτσι φροντίζουμε να επανέλθουμε στο στόχο που έχουμε αφήσει.
Έχεις υπομονή;
Μπορεί εμείς να επιθυμούμε να επιτευχθεί μέσα σε μία χρονιά… σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όμως αρκετές φορές μας παρασύρει η παρόρμηση της επίτευξης στο να αναγνωρίσουμε τη διάρκεια την οποία χρειάζεται πραγματικά. Δεν ωφελεί να πιέζουμε τον εαυτό μας για γρήγορα αποτελέσματα, οι καθημερινές μας πράξεις είναι αρκετές για να φέρουν την απόδοση στη σωστή στιγμή! Οι υπερβολές έχουν πάντοτε την αντίθετη κατάληξη και είναι η μεγαλύτερη αιτία για να παρατήσει κάποιος ένα στόχο, μιας και θεωρεί πως εφόσον το αποτέλεσμα δε φάνηκε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα δεν πρόκειται και να πραγματοποιηθεί. Ας γίνουμε ρεαλιστές σε κάθε στόχο που θέτουμε, είτε πρόκειται για δουλειά, για σωματική άσκηση, για σχέσεις κλπ. Όταν κοιτάζεις μακριά στο χρόνο, αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο και μόνο τότε τα “θαύματα” της δουλειάς σου μπορεί να συμβούν πιο γρήγορα από όσο περίμενες!
Είναι συγκεκριμένος ο στόχος σου;
Οι επτά βασικές κατηγορίες στην επίτευξη στόχων είναι: Χρήμα, καριέρα, οικογένεια, υγεία, σχέσεις, προσωπική πρόοδος, κοινωνική συνεισφορά. Σημείωσε τους στόχους που θες να επιτύχεις σε κάθε κατηγορία και σκέψου τους λόγους για τους οποίους τους θέτεις. Έτσι θα αντιληφθείς την πραγματική σημασία τους στη ζωή σου. Λέμε «θέλω λεφτά», «θέλω σχέση», «θέλω να αποκτήσω το τάδε ακίνητο», αλλά ίσως να μην έχουμε μέσα μας ξεκάθαρο τον λόγο που θέλουμε όλα αυτά. Αξίζει πράγματι τον κόπο να τα αποκτήσουμε; Ή απλά συγκρίνουμε την ζωή μας με την ζωή των και παρασυρόμαστε;
Τα παρατάς με την πρώτη δυσκολία;
Μπροστά σε κάθε στόχο θα συναντήσεις προκλήσεις και αντιξοότητες, έτσι είναι άλλωστε η ζωή! Αυτό όμως τον κάνει ακόμη πιο δελεαστικό για να μη σταματήσεις την υλοποίηση του, να μην το βάλεις κάτω στις όποιες λίγες ή πολλές δυσκολίες, μιας και το αποτέλεσμα της πραγματοποίησης θα σε δικαιώσει και θα σου χαρίσει αμέριστη ικανοποίηση. Το να προβλέπεις επίσης τις δυσκολίες, θα λειτουργήσει βοηθητικά στη διαχείριση του στρες, τυχών λαθών, και θα μπορέσεις έτσι να δημιουργήσεις ένα νέο πλάνο για αποφυγή τους. Σε κάθε περίπτωση μην τα παρατήσεις!
Αναβάλεις το στόχο σου για «κάποια μέρα»;
Από τη στιγμή που στο ημερολόγιο δεν υπάρχει η «κάποια μέρα», είναι μάλλον απίθανο να πετύχεις έναν στόχο που συνεχώς αναβάλεις. Οι καλύτερες των προθέσεων δεν θα σε βοηθήσουν αν δεν έχεις ένα ξεκάθαρο πλάνο.
Αν ο στόχος είναι πραγματικά σημαντικός για εσένα, φτιάξε ένα χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του. Ακόμα και αν δεν ξεκινήσεις αύριο να την υλοποίηση του, είναι σημαντικό να θέσεις συγκεκριμένα χρονικά όρια στο πότε θα ασχοληθείς και με ποιον τρόπο. Αυτό σε βοηθάει να καταστήσεις ένα μεγάλο εγχείρημα υλοποιήσιμο αλλά και να έχεις τον έλεγχο σε κάθε στάδιο της υλοποίησης του.