Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο κατά 75%
Δυστυχώς είναι και τα πιο νόστιμα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 16/1/2023 | 00:06
Και ποιος δεν μπαίνει στο πειρασμό μετά από μία κουραστική ημέρα να παραγγείλει μία πίτσα με αλλαντικά, η παραγγείλει από έξω κάτι νόστιμο, συνήθως με πολλές θερμίδες και κρέατα που έχουν επεξεργαστεί επεξεργασία. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα θα πρέπει να το σκεφτείς διπλά την επόμενη φορά.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ με πειράματα που έκαναν σε ποντίκια βρήκαν ότι αν τρφόμαστε σε εβδομαδιαία βάση με κρέατα που έχουν επεξεργαστεί αυξάνουμε κατά 75% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
Το πιο επικίνδυνο από ότι φάνηκε από την έρευνα είναι οι χημικές ουσίες που προσθέτουν στα αλλαντικά.
Μπέικον, αλλαντικά, λουκάνικα, κρέας σε κονσέρβες, κρέατα από ταχυφαγεία που προσθέτουν αμφιβόλου ποιότητος ουσίες για να γίνονται τα κρέατα πιο νόστιμα και να διατηρούνται περισσότερο μετατρέπουν τον οργανισμό μας σε πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν καρκινικά κύτταρα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες συνδέουν την διατροφή με τον καρκίνο αφού από το 2015 ο ΠΟΥ χαρακτήρισε το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο.
Πιο συγκεκριμένα όταν στο κρέας υπάρχουν νιτρώδη ο καρκίνος έχει 75% περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί. Τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται ευρέως στην παρασκευή των επεξεργασμένων κρεάτων, για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, απομακρύνοντας βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως η σαλμονέλα, η λιστερίωση και η αλλαντίαση.