Μετά την γρίπη έρχονται οι γαστρεντερίτιδες
Πόσες μέρες πριν και μετά τη μεταδίδει κάποιος που νοσεί
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 8/3/2023 | 00:26
Μετά την έξαρση γρίπης τον χειμώνα να ακολουθεί μία άλλου τύπου έξαρση. Κατά το τέλος της χειμερινής περιόδου και στις αρχές της άνοιξης καταγράφεται αύξηση της επίπτωσης των σποραδικών κρουσμάτων και επιδημιών από γαστρεντερίτιδες
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που περιλαμβάνει σημεία και συμπτώματα όπως διάρροια, κράμπες στο στομάχι, ναυτία ή έμετο και μερικές φορές πυρετό.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος ανάπτυξης ιογενούς γαστρεντερίτιδας - είναι μέσω της επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Εάν κατά τα άλλα είστε υγιείς, πιθανότατα θα αναρρώσετε χωρίς επιπλοκές. Αλλά για βρέφη, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.
Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ιογενή γαστρεντερίτιδα, επομένως η πρόληψη είναι το κλειδί. Οι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες και ακόμα και μικρή ποσότητα του ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος.
Ενας ασθενής με γαστρεντερίτιδα τον μεταδίδει από τη στιγμή που ξεκινά να νιώθει αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή του.