Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης δεν είναι με φάρμακα
Τι έδειξε νέα έρευνα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/3/2023 | 00:14
Η ψυχική υγεία βρίσκεται όλο και περισσότερο στο κέντρο της συζήτησης, ειδικότερα μετά την πανδημία και τους περιορισμούς που τη συνόδευαν. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 1 στους 8 ανθρώπους παγκοσμίως, ζει με κάποιου είδους ψυχική διαταραχή. Για την παγκόσμια οικονομία, η ψυχική υγεία κοστίζει 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2030, υπολογίζεται πως θα φτάσει στα 6 τρισεκατομμύρια.
Η προσπάθεια να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι ώστε οι άνθρωποι να διαχειριστούν τον τεράστιο ψυχικό φόρτο στη σύγχρονη κοινωνία, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη. Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, αναφέρουν ότι η σωματική άσκηση είναι 1,5 φορά πιο αποτελεσματική από τις καθιερωμένες μεθόδους διαχείρισης των ψυχικών διαταραχών, όπως είναι η συμβουλευτική θεραπεία και τα φάρμακα. Τα συμπεράσματά της έρευνας, που είναι η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα στον τομέα της, δημοσιεύονται στο British Journal of Sports Medicine.
Όπως αναφέρει η έρευνα, οι παρεμβάσεις που είχαν σχέση με την άσκηση και διαρκούσαν έως και 12 εβδομάδες, ήταν αποτελεσματικότερες στη μείωση των συμπτωμάτων και μάλιστα άμεσα. Τα μεγαλύτερα οφέλη είχαν τα άτομα με διαγνωσμένη κατάθλιψη, έγκυες και γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη, αλλά και άτομα που έχουν διαγνωστεί με HIV ή νεφρική νόσο.
Η σωματική δραστηριότητα, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Ben Singh, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στη διαρκή αύξηση των ψυχικών διαταραχών, ώστε να είναι όσο καλύτερα διαχειρίσιμες. «Είναι γνωστό ότι η σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, παρά τον σεβαστό όγκο επιστημονικών στοιχείων που το επιβεβαιώνουν, εξακολουθεί έως σήμερα να μην υιοθετείται ως πρώτη επιλογή θεραπείας», λέει χαρακτηριστικά. «Η ανασκόπησή μας δείχνει ότι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη φυσική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους σε όλους τους κλινικούς πληθυσμούς, με ορισμένες ομάδες να παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερα σημάδια βελτίωσης», προσθέτει.