Αν τρως ωμή ζύμη, πρέπει να προσέξεις
Ποιους κινδύνους κρύβει η άψητη ζύμη
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 10/4/2023 | 00:47
Και ποιος δεν έχει μπει στο πειρασμό να φάει ωμή τη ζύμη πριν ψηθεί. Μια συνήθεια που μας έμεινε από παιδιά, αλλά αποδεικνύεται επικίνδυνη, όπως μεταδίσει το CDC, των ΗΠΑ, μετά από κρούσματα ανθρώπων που κατέληξαν στο νοσοκομείο.
Οι ειδικοί διερευνούν μια επιδημία σαλμονέλας που συνδέεται με αλεύρι και μέσω των ΜΜΕ προσπαθούν να ενημερώσουν τους ανθρώπους να μην τρώνε άψητη ζύμη.
Ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων με έντονους πόνους και υψηλό πυρετό, κατέληξαν στο νοσοκομείο σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ.
Ο οργανισμός δεν έχει καταφέρει να προσδιορίσει συγκεκριμένες μάρκες αλεύρων που εμπλέκονται στην επιδημία.
Το κοινό που είχαν όλοι ασθενείς είναι ότι έφαγαν ωμό αλευρί, πριν αυτό ψηθεί κατά της διάρκεια της προετοιμασίας κάποιου γλυκού ή ψωμιού.
Τα περισσότερα αλεύρια είναι ωμά και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με αποτέλεσμα να μην σκοτώνονται τα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, σύμφωνα με το CDC.
Τα βακτήρια σαλμονέλας πεθαίνουν όταν μαγειρεύονται ή ψήνονται, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν όταν τρώνε ή δοκιμάζουν τρόφιμα που περιλαμβάνουν ωμό αλεύρι.
Μάλιστα υπάρχουν και αρκετά παιχνίδια που είναι φτιαγμένα από αλεύρι, και οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.
Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης από σαλμονέλα περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και έντονο πόνο στο στομάχι που μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες από την είσοδο των βακτηρίων στον οργανισμό.
Δεν είναι επικίνδυνα τα συμπτώματα, αρκεί να πάει ο ασθενής στο νοσοκομείο εγκαίρως, πριν κινδυνεύσει με αφυδάτωση.