Τα υπόγεια σημάδια του στρες που αγνοείτε αλλά δεν θα έπρεπε
Μπορεί να μην τα αντιλαμβάνεστε
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 8/12/2023 | 00:31
Το άγχος δεν είναι πάντα εμφανές όταν για παράδειγμα, το αντιλαμβάνεστε. Υπάρχει και εκείνο το στρες που ζει μέσα σας.
Υποφέρετε από συχνούς πονοκεφάλους
Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Cephalalgia, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 5.000 συμμετέχοντες και πώς αντέδρασαν στο άγχος. Ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο αγχώνονται οι άνθρωποι, τόσο περισσότερους πονοκεφάλους βιώνουν. Η ένταση του πονοκεφάλου αυξήθηκε επίσης με το άγχος, με το 14% των συμμετεχόντων να υποφέρει από ημικρανίες.
Στο The Journal of Headache and Pain, μια άλλη μελέτη σημείωσε ότι το 44,8% των ασθενών με χρόνιους πονοκεφάλους παρουσίασαν πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα αγχωτικό γεγονός.
Αρρωσταίνετε πιο συχνά
Το άγχος χτυπά το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το 2010, οι ερευνητές ανέλυσαν 27 μελέτες και έγραψαν τα συμπεράσματά τους στο Psychosomatic Medicine. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα στρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μια άλλη μελέτη στο περιοδικό Age ανέφερε ότι οι αγχωμένοι συμμετέχοντες παρουσίασαν εξασθενημένη ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο της γρίπης.
Σύμφωνα με το Simple Psychology, η ορμόνη του στρες μπορεί να μειώσει τον αριθμό των λεμφοκυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Με άλλα λόγια, το άγχος εμποδίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικά. Γι' αυτό οι άνθρωποι τείνουν να αρρωσταίνουν κατά τη διάρκεια ή μετά από στρεσογόνες περιόδους.
Κακή μνήμη
Το 2018, οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήγαγαν από το 1948. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη απώλεια μνήμης, θέτοντάς τους σε κίνδυνο για άνοια.
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Jeffrey Rossman, το χρόνιο στρες κάνει κακό στη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας και η βλάβη στον ιππόκαμπο μπορεί να σας κάνει να αντιμετωπίσετε την απώλεια μνήμης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το να ξεπεράσετε το άγχος σας θα επιστρέψει τη μνήμη σας. Ο ιππόκαμπος αρχειοθετεί τις νέες αναμνήσεις, διαμορφώνοντας, οργανώνοντας και αποθηκεύοντάς τες, και στη συνέχεια στέλνει κάποιες από αυτές στη μακροπρόθεσμη μνήμη.