3 λιπαρές τροφές που όμως σε βοηθούν να χάσεις λίπος
Μπορούν να προσφέρουν κορεσμό και να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 27/12/2023 | 00:03
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν συχνά γίνει αντιληπτά αρνητικά στο πλαίσιο της διαχείρισης βάρους, αλλά η αναδυόμενη έρευνα δείχνει ότι ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να είναι ευεργετικές για την απώλεια βάρους.
Η παραδοσιακή πεποίθηση ότι όλα τα λιπαρά είναι επιβλαβή για την υγεία έχει εξελιχθεί, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενσωμάτωσης υγιεινών λιπαρών σε μια ισορροπημένη διατροφή. Τροφές πλούσιες σε υγιή λίπη, όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το ελαιόλαδο, μπορούν να προσφέρουν κορεσμό και να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο, γνωστά για την πλούσια και κρεμώδη υφή τους, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που αποτελούνται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία θεωρούνται υγιεινά για την καρδιά. Παρά την πυκνότητά τους σε θερμίδες, τα αβοκάντο έχουν συσχετιστεί με την απώλεια βάρους λόγω της ικανότητάς τους να προάγουν την αίσθηση της πληρότητας και του κορεσμού. Τα μονοακόρεστα λιπαρά στο αβοκάντο, σε συνδυασμό με φυτικές ίνες και βασικά θρεπτικά συστατικά, συμβάλλουν σε ένα αίσθημα ικανοποίησης, μειώνοντας ενδεχομένως τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.
Eίναι αρκετά υψηλό σε φυτικές ίνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να χορτάσετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα Αυτό μπορεί να σας αποτρέψει από την υπερκατανάλωση φαγητού ή το σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Aμύγδαλα
Τα αμύγδαλα, με το άφθονο θρεπτικό τους προφίλ και την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, έχουν συγκεντρώσει την προσοχή για τον πιθανό ρόλο τους στην απώλεια βάρους. Παρά το γεγονός ότι είναι πλούσια σε θερμίδες, η πλειονότητα των λιπαρών στα αμύγδαλα είναι μονοακόρεστα λιπαρά και πολυακόρεστα λιπαρά υγιεινά για την καρδιά. Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, συμβάλλοντας σε ένα αίσθημα πληρότητας και μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση θερμίδων.
Σολωμός
Ο σολωμός, ένα λιπαρό ψάρι που εκτιμάται για την πλούσια γεύση και τα θρεπτικά του οφέλη, περιέχει υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα EPA και DHA. Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός έχει συσχετιστεί με απώλεια βάρους και βελτιωμένη μεταβολική υγεία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής και μπορεί να ενισχύσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στον σολομό συμβάλλει επίσης σε ένα αίσθημα πληρότητας, δυνητικά μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.