10 τρόποι να φροντίσεις καλύτερα τον εαυτό σου φέτος
Φέτος ξέχνα τα `New Years Resolutions` και ασχολήσου ουσιαστικά με τον εαυτό σου!
Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 3/1/2024 | 00:18
Το 2024 είναι εδώ και η αρχή της χρονιάς είναι η καλύτερη ευκαιρία να κάνεις restart, ξεκινώντας από μικρές αλλαγές στη ζωή σου, που θα σε «ξεκολλήσουν» από τα δύσκολα και τον πόνο, και θα σου επιτρέψουν να ζήσεις και να ξαναβρείς το χαμόγελό σου.
Φρόντισε ή και άλλαξε την εμφάνισή σου
Μπορείς να ξεκινήσεις από το χτένισμα ή το κούρεμά σου, δοκίμασε ένα νέο μακιγιάζ, ανανέωσε τα ρούχα σου, κάνε κάτι όσο μικρό και αν είναι που σχετίζεται με την εμφάνισή σου. Με αυτό τον τρόπο δίνεις στον εαυτό σου δύο σημαντικά μηνύματα: ότι νοιάζεσαι για εσένα και ότι έχεις τη δύναμη να κάνεις αλλαγές!
Ξαναγράψε την ιστορία σου
Αν την περασμένη χρονιά σου συνέβησαν άσχημα γεγονότα, κάτι σε πλήγωσε, σε σημάδεψε ή σε έριξε ψυχολογικά, ήρθε η ώρα να το αφήσεις πίσω σου. Όσο επαναλαμβάνεις την ιστορία με έμφαση στην αδυναμία σου, στα λάθη σου, στην ανικανότητά σου να κάνεις κάτι καλύτερο, τόσο χειρότερα «ρίχνεις» τον εαυτό σου και δεν του επιτρέπεις να ξανασταθεί στα πόδια του. Δοκίμασε λοιπόν να ξαναγράψεις την ιστορία σου! Κράτησε ημερολόγιο όχι μόνο με τα γεγονότα, αλλά με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Προσπάθησε να αναλύσεις αυτά που έγιναν, να τα διηγηθείς με διαφορετικό τρόπο, να καταλάβεις τι σου συνέβη από άλλη οπτική γωνία. Υπάρχει κάτι που έμαθες από αυτό που σου συνέβη; Μπορείς να δεις ότι τα πράγματα ήρθαν όπως ήρθαν για να σου διδάξουν κάτι, να σου δείξουν έναν άλλον δρόμο;
Βρες τι δε λειτουργεί για σένα και απομάκρυνέ το από τη ζωή σου
Δες με γενναιότητα τι δε λειτουργεί στη ζωή σου, τι σε φρενάρει και τι είναι κακό. Μπορεί να είναι η εργασία σου, η σχέση σου, μία φιλία, μία συνήθεια που έχεις, οτιδήποτε. Όταν εντοπίσεις τι δεν είναι λειτουργικό απομάκρυνέ το από τη ζωή σου. Τώρα είναι μία καλή ευκαιρία για καινούργια αρχή!
Μάθε κάτι καινούργιο
Αν έχεις πληγωθεί και νιώθεις χάλια, τώρα είναι η στιγμή να μάθεις κάτι καινούργιο που θα σε βγάλει από το τέλμα του ψυχικού πόνου. Πρόσθεσε νέες γνώσεις και πληροφορίες σε αυτά που ήδη ξέρεις. Φρόντισε να διευρύνεις τους ορίζοντες σου και ταυτόχρονα να εμβαθύνεις σε περιοχές που σε ενδιαφέρουν. Με αυτό τον τρόπο θυμίζεις στον εαυτό σου ότι πάντα υπάρχει πρόοδος, εξέλιξη και η δυνατότητα να διαλέξουμε την κατεύθυνση της ζωής μας.
Αναζήτησε υγιείς τρόπους για επιβεβαίωση
Μην περιμένεις να έρθει το κατάλληλο άτομο και να σου πει «μπράβο» ή να σε διαβεβαιώσει ότι είσαι στο σωστό δρόμο. Μην περιμένεις την επιβεβαίωση από τρίτους. Επικεντρώσου στο να κάνεις τα πράγματα που σε ευχαριστούν, στο να έχεις όμορφες σχέσεις με τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εσένα. Το χαμόγελό τους, η καλή τους κουβέντα, η συναισθηματική σύνδεση μαζί τους είναι η επιβεβαίωση που αναζητάς -χωρίς λόγια, μέσα από την ανθρώπινη σχέση.
Βάλε καινούργιους ανθρώπους στη ζωή σου
Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μία δυσκολία στη ζωή τους «κλείνονται» συναισθηματικά και κοινωνικά. Είτε από ντροπή, είτε από στεναχώρια, αποσύρονται και δε συνδέονται με άλλους ανθρώπους. Ή βρίσκονται με τα ίδια άτομα στα οποία διηγούνται ξανά και ξανά τις δυσκολίες και τα προβλήματά τους. Έτσι όμως δε ξεφεύγουν από αυτά, παρά τελματώνουν ακόμα χειρότερα. Βρες καινούργιους ανθρώπους, άνοιξε τον κοινωνικό σου κύκλο και μάθε να μοιράζεσαι χαρές, μέσα από νέα χόμπι και ενδιαφέροντα.
Κάνε περισσότερα διαλείμματα
Δεν εννοούμε μόνο διαλείμματα κατά τη διάρκεια της δουλειάς, αλλά διαλείμματα από τα πάντα. Κάνε διάλειμμα από το Netflix, πηγαίνοντας μια βόλτα ή κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο, κάνε διάλειμμα από τις προπονήσεις, προγραμματίζοντας μία μέρα ξεκούρασης, κάνε διάλειμμα από την τεχνολογία αφήνοντας το κινητό στην άκρη όλο το σαββατοκύρια κλπ. Ο στόχος των πρακτικών αυτοφροντίδας (και της υγείας γενικότερα) δεν είναι η τελειότητα, αλλά η ισορροπία. Τίποτα δε χρειάζεται να είναι πολύ αυστηρό ή τέλειο. Είναι καιρός να σταματήσουμε να βλέπουμε τα διαλείμματα ως αδυναμία ή αποτυχία, αλλά ως απαραίτητα «συστατικά» για τη διατήρηση της υγείας μας. Εάν, μάλιστα, αισθάνεσαι κούραση και έλλειψη κινήτρου από οποιοδήποτε πράγμα, αυτό είναι πιθανώς ένα σημάδι ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από αυτό.
Απόφυγε τις πρακτικές που σου δημιουργούν άγχος
Ακόμα και για κάποιον που ασχολείται ιδιαίτερα με το wellbeing και την ευεξία, ο διαλογισμός (για παράδειγμα) μπορεί να τον αγχώνει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέγεις ό,τι σου φέρνει πραγματική γαλήνη, χαλάρωση και ευτυχία και, φυσικά, σου βγαίνει αβίαστα. Η αλήθεια είναι ότι το να κάνεις ή να δοκιμάζεις όλα εκείνα που υποτίθεται ότι είναι καλά για εσένα, μπορούν στο τέλος να «μεταμφιεστούν» σε FOMO (Fear Of Missing Out) για την υγεία σου. Και αυτό, μόνο ωφέλιμο δεν είναι. Φέτος, λοιπόν, κράτησε στην αυτοφροντίδα σου όσα πραγματικά σου δίνουν χαρά και σε εξυπηρετούν. Ναι, ακόμα κι αν δεν είναι το νέο wellness trend που κάνουν-όλοι-τώρα.
Συγχώρησε τους άλλους και τον εαυτό σου
Όταν συγχωρείς κάποιον αυτό δε σημαίνει ότι ξεχνάς τι σου έκανε ή ότι μειώνεις τη σημασία αυτών που σου συνέβησαν. Συγχώρεση σημαίνει ότι ξεκολλάς από το παρελθόν σου και τα αρνητικά συναισθήματα του θυμού, της στεναχώριας, του φόβου, του άγχους, της ματαίωσης, της ντροπής, κτλ… Όταν συγχωρείς τον άλλο, αλλά και τον εαυτό σου, ανοίγεις την πόρτα σε νέες δυνατότητες. Γίνεσαι ελεύθερος άνθρωπος και παίρνεις τη ζωή σου στα χέρια σου.
Βάλε έναν στόχο
Η στοχοθέτηση σημαίνει ότι προσηλώνεις το βλέμμα σου στο μέλλον, ότι σταματάς να ασχολείσαι με το παρελθόν και επενδύεις στον εαυτό σου. Διάλεξε έναν στόχο που έχει νόημα για εσένα, κάτι που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο ή που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σου. Κάνε ένα σχέδιο δράσης και αποφάσισε ποιο είναι το πρώτο μικρό βήμα για την πραγμάτωση του στόχου σου. Και κάνε το! Γιατί το κάθε μακρύ ταξίδι, ξεκινά από ένα τόσο δα βηματάκι!