Γιατί όλο και περισσότεροι έφηβοι καλύπτουν τις μύτες τους στις οικογενειακές φωτογραφίες;
Πώς συνδέεται με τα πειράγματα μεταξύ των φίλων τους
Δημοσίευση 12/1/2024 | 18:18
Συνήθως, οι οικογένειες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στους γονείς που θέλουν να φωτογραφίζουν όλες τις στιγμές των παιδιών τους, και τα παιδιά που δεν θέλουν να βγάζουν καμία φωτογραφία μαζί τους. Και τι κάνουν όταν θέλουν να κρυφτούν από τις φωτογραφίες; Καλύπτουν τη μύτη τους.
Οι Gen Zers συνηθίζουν να καλύπτουν το μισό τους πρόσωπο με τα χέρια τους, προσπαθώντας να μην φαίνονται στις φωτογραφίες, ενώ παράλληλα κατευνάζουν την επιθυμία των γονιών τους για τα κλικς.
Εμβόλια κατά του καρκίνου – Πόσο κοντά βρισκόμαστε πραγματικά;
Όμως, γιατί το κάνουν αυτό; Το nypost.com μίλησε με γονείς των οποίων τα παιδιά προβαίνουν σε αυτή την πρακτική. Η μητέρα Michelle Harris ανέφερε: «Μετά από αρκετές προσπάθειες να απαθανατίσω την τέλεια οικογενειακή φωτογραφία των Χριστουγέννων, τελικά ρώτησα τον έφηβο γιο μου: “Γιατί το κάνεις αυτό; Είναι όλα εντάξει; Γιατί δεν εμφανίζεσαι πια στις οικογενειακές φωτογραφίες; Σε εκφοβίζουν;“».
Αλλά η ίδια ξαφνιάστηκε, όταν ο γιος της, της απάντησε: «Όχι, αλλά θα το κάνουν, αν δημοσιεύσεις φωτογραφίες μου στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή μου!».
Είναι γενικά γνωστό πως σήμερα οι έφηβοι είναι όλο και πιο ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, συχνά προσπαθούν να βρουν ντροπιαστικές φωτογραφίες των φίλων τους στο διαδίκτυο, προκειμένου να τους «κοροϊδέψουν». Έτσι, ορισμένοι κάνουν το κόλπο του να καλύπτουν τη μύτη τους (ή και ολόκληρο το πρόσωπό τους), προκειμένου να αποφύγουν τα πειράγματα.
What is ‘nose cover’ — and why are Gen Z teens doing it in family photos? https://t.co/BZfsUbZddI pic.twitter.com/yGGupUhyzV
— New York Post (@nypost) January 11, 2024
«Ως γονείς, θέλουμε να τα απαθανατίζουμε όλα», δήλωσε η Harris. «Το πρώτο βήμα των παιδιών μας, κάθε δόντι που πέφτει, τα σιδεράκια… Και μετά δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες στους διαδικτυακούς μας φίλους, χωρίς να σκεφτόμαστε τι ζημιά μπορεί να κάνουμε στον κύκλο του παιδιού μας».
Παράλληλα, η ειδικός Amanda Jenner αποδίδει τη συγκεκριμένη τάση στην αμήχανη περίοδο που περνούν οι έφηβοι σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση, την οποία χαρακτηρίζει ως «περίοδο κατά την οποία δεν “αγκαλιάζουν” την εμφάνισή τους». «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η φάση είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ενηλικίωσης, όπου η αναζήτηση ανεξαρτησίας και η καθιέρωση προσωπικών ορίων είναι βασικά αναπτυξιακά ορόσημα», δήλωσε η ίδια.
Ωστόσο, η Jenner προσθέτει πως το διαδίκτυο μπορεί να είναι «σκληρό» για τους εφήβους, ειδικά όταν αφιλτράριστες φωτογραφίες τους βρίσκονται, παραδείγματος χάρη, στο Facebook των γονιών τους. Το να καλύπτουν τη μύτη τους, λοιπόν, τους επιτρέπει να είναι σε μια φωτογραφία για να κάνουν τους γονείς τους χαρούμενους, διατηρώντας παράλληλα την ιδιοτικότητά τους.
«Είναι πολύ λυπηρό που δεν μπορούμε να μοιραζόμαστε τις οικογενειακές φωτογραφίες, αλλά δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα σήμερα», δήλωσε η Jenner.
Παλαιότερα, οι φωτογραφίες απλώς υπήρχαν σε ένα οικογενειακό άλμπουμ και τις έβλεπαν μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, όμως, «ακόμα και η αλλαγή της εικόνας προφίλ με κάποια που φαίνεται και το παιδί σας, μπορεί να καταλήξει να κυκλοφορεί στους ψηφιακούς χώρους των παιδιών και να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. Θα πρέπει να ζητάμε τη γνώμη των εφήβων μας για το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε», συνέχισε ο Harris.
«Εξάλλου, ούτε εγώ θα αισθανόμουν άνετα με το να υπάρχουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες μου που δεν μου αρέσουν. Εσείς θα το θέλατε;».