Η πάθηση που εκτοξεύεται από τα φώτα της πόλης
Δείτε τι πρέπει να κάνετε
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 2/2/2024 | 00:44
Κάνε ένα τεστ, πόσες φορές το χρόνο και σε ποια μέρη μπορείς να δεις τα αστέρια στον ουρανό. Τις περισσότερες ημέρες είναι δύσκολο να δεις αστέρια στον ουρανό και ειδικά αν βρίσκεσαι σε πόλεις.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το τεχνητό φως που υπάρχει παντού, ιδιαίτερα στις μεγάλεις πόλεις.
Το τεχνητό φως, η φωτορύπανση όπως την αποκαλούν οι επιστήμονες, έχει επιπτώσεις τόσο στο οικοσύστημα, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία.
Λόγω της ύπαρξης έντονου τεχνητού φωτός, διαταράσσεται η φυσική κυκλική μετάβαση από το ηλιακό στο αστρικό φως και αντίστροφα, μια φυσική διαδικασία με την οποία έχουν εξελιχθεί οι βιολογικοί οργανισμοί.
Επιστήμονες ανακάλυψαν πως αυτή η δυσλειτουργία συνδέεται με την παχυσαρκία, με τα προβλήματα ύπνου, την αδυναμία συγκέντρωσης, καρδιακά προβλήματα ακόμα και με ψυχικές διαταραχές.
Όμως τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα μάτια μας.
Η παρουσία τεχνητού φωτός, ειδικά τις νύχτες, φαίνεται πως καταστρέφει τον οφθαλμικό ιστό μας.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, αποκάλυψε μέχρι και 117% αύξηση του κινδύνου για την υγρή μορφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας εξαιτίας της ακτινοβολίας του τεχνητού φωτός σε εξωτερικούς χώρους.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης σε όλο τον κόσμο.
Οι ειδικοί προτρέπουν τον κόσμο να μειώσει αισθητά το χρόνο παραμονής μπροστά από οθόνες, που εκπέμπουν το λεγόμενο μπλε φως.