Ζούμε αποδεδειγμένα στην εποχή της μοναξιάς. Θα περίμενε κανείς πως τα τόσα μέσα για επικοινωνία που έχουν στη διάθεσή τους ο κόσμος θα βοηθούσε στην κοινωνικοποίηση, αλλά φαίνεται πως το αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό.
Στον δυτικό σύχρονο κόσμο, 4 στους δέκα νιώθουν μοναξιά, για συνεχόμενα μεγάλο διάστημα, και 6 στους δέκα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα μέσα στο έτος που δεν έχουν κοινωνικές επαφές πέρα από αυτές της δουλειάς.
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για πανδημία μοναξιάς, και το επισημαίνουν ως μεγάλο κίνδυνο για ψυχικές και όχι μόνο ασθένειες που θα προκαλέσει η τάση για απομόνωση.
Τα σημάδια το έδειχναν από παλιά. Μελέτη του Χάρβαρντ πριν πολλά έτη, έδειξε ότι οι συνταξιούχοι έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο.
Το ποσοστό διπλασιάζονταν αν δεν υπήρχε σύντροφος ή παιδιά και εγγόνια.
Νεότερη έρευνα του πανεπιστημίου του Γιορκ, σε 23.000 ανθρώπους, έδειξε ότι οι μοναχικοί τύποι έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακά προβλήματα και 33% περισσότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό.
Η μοναξιά χτυπάει και το ανοσοποιητικό, αφού οι μοναχικοί τύποι έχουν 12% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά από κάποια λοίμωξη.
Σε συγκρίσιμα νούμερα η μοναξιά επιβαρύνει τον οργανισμό όσο 15 τσιγάρα την ημέρα και 20 κιλά περισσότερα από το κανονικό.