Μήπως το «Perfect Moment Syndrome» σαμποτάρει τη ζωή σου;
Και πώς να το… διώξεις!
Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 19/2/2024 | 00:26
Σε έναν τέλειο κόσμο, όλα τα γενέθλια θα ήταν υπέροχα και οι διακοπές μας θα ήταν βγαλμένες από το Pinterest. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δεν μπορεί κάθε περίσταση να ανταποκριθεί στις υψηλές μας προσδοκίες. Και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα φανταστήκαμε, μπορεί να νιώθουμε ότι χάλασε όλη μας η καλή διάθεση.
Το «Perfect Moment Syndrome» ή αλλιώς «σύνδρομο της τέλειας στιγμής» είναι ένας όρος που εφηύρε η συγγραφέας, Sarah Wilson. Τον τελευταίο καιρό, το συγκεκριμένο συναίσθημα φαίνεται να έχει “χτυπήσει” ευαίσθητη χορδή σε πολύ κόσμο και έχει γίνει viral στο TikTok.
Συχνά οι μεγάλες προσδοκίες που έχουμε πριν από μια ρομαντική απόδραση με το ταίρι μας, ενδέχεται να μας χαλάσουν την εμπειρία. Οραματίζεσαι τον τέλειο καιρό, τις τέλειες προσωπικές στιγμές κι όλα αυτά χωρίς κακές εκπλήξεις. «Αλλά μετά βρέχει, χάνεσαι στον δρόμο και το δωμάτιο του ξενοδοχείου δεν είναι αυτό που περίμενες». Αντί να γελάσετε ή να εστιάσετε στα καλά, οι αυξημένες προσδοκίες σας οδηγούν σε μια συντριπτική αίσθηση απογοήτευσης. Μήπως αυτό είναι κάτι που το έχεις νιώσει κι εσύ;
Τι προκαλεί το σύνδρομο της «τέλειας στιγμής»;
Ο λόγος για τον οποίο το σύνδρομο της τέλειας στιγμής οδηγεί με τέτοια μαθηματική ακρίβεια σε πόνο και απογοήτευση είναι ότι ποτέ δε θα πάνε όλα καλά. Και δε χρειάζεται να πάνε όλα τέλεια για να περάσεις καλά και να απολαύσεις την εμπειρία.
Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που παλεύουν με αυτό, συχνά αναζητούν προβλήματα ή ελλείψεις, επειδή το ιστορικό τους, τους έχει αποδείξει ότι τα πράγματα πάντα στραβώνουν, οπότε ανά πάσα στιγμή προσπαθούν να εντοπίσουν αυτό το “στράβωμα”. Τα bad vibes γίνονται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Πώς να αντιμετωπίσεις το σύνδρομο αυτό;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπίσεις αυτό το ενοχλητικό αίσθημα. Ξεκίνα εξετάζοντας στις προτεραιότητές σου πριν από μια σημαντική μέρα.
Βοηθάει επίσης να αναρωτηθείς γιατί οι προσδοκίες σου είναι τόσο υψηλές. Ρώτησε τον εαυτό σου εάν πίσω από αυτό το “θέλω” κρύβεται μια ανάγκη για επικύρωση από τους γύρω σου - ή αν είναι κάτι που σε γεμίζει αυθεντική χαρά. Αν η συγκεκριμένη επιθυμία δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σου, προσπάθησε να την εκλογικεύσεις και να την κατεβάσεις από το βάθρο των τέλειων στιγμών.
Αν κι εσύ ‘πάσχεις’ από αυτό το σύνδρομο, τότε είναι χρήσιμο να διερευνήσεις τις αιτίες των μη ρεαλιστικών προσδοκιών σου καθώς και την ανάγκη σου για τελειότητα και έλεγχο. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί έχεις αυτό το σύνδρομο, ώστε να καταφέρεις να απεμπλακείς.
Επίσης, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις τις προσδοκίες σου σχετικά με επερχόμενες εμπειρίες. Ρώτησε τον εαυτό σου: Γιατί περιμένεις τα πράγματα να πάνε με ένα συγκεκριμένα τρόπο; Και τι θα γινόταν αν τα πήγαιναν τελείως διαφορετικά απ’ ότι είχες υπολογίσει;