Οι καλύτερες και χειρότερες συνήθειες για την υγεία των ματιών
Αυτό που κάνουμε καθημερινά επηρεάζει την όρασή μας
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 30/4/2024 | 01:29
Ενώ τα γονίδια παίζουν ρόλο, οι συνήθειές μας επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των ματιών μας. Από τις ώρες που καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή μέχρι τη διατροφή, αυτό που κάνουμε καθημερινά επηρεάζει την όρασή μας.
Οι καλύτερες συνήθειες για την υγεία των ματιών:
Τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις:
Οι τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας, ακόμα κι αν δεν φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής. Οι ολοκληρωμένες οφθαλμικές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν πρώιμα σημάδια οφθαλμικών ασθενειών όπως γλαύκωμα, καταρράκτης ή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση για τη διατήρηση της όρασης.
Ισορροπημένη διατροφή:
Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι ξηροί καρποί και τα πολύχρωμα φρούτα είναι απαραίτητα για την υγεία των ματιών. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες C και E, ψευδάργυρο και λουτεΐνη, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη προβλημάτων όρασης που σχετίζονται με την ηλικία.
Φωτογραφία από Maarten van den Heuvel
Σωστή χρήση οθόνης:
Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, ο παρατεταμένος χρόνος οθόνης καταπονεί τα μάτια μας. Ακολουθήστε τον κανόνα 20-20-20: κάθε 20 λεπτά, κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων και κοιτάξτε κάτι 20 πόδια μακριά για να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών. Επιπλέον, προσαρμόστε τη φωτεινότητα της οθόνης και χρησιμοποιήστε φίλτρα μπλε φωτός για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τις επιβλαβείς ακτίνες που εκπέμπονται από ψηφιακές συσκευές.
Επαρκής ύπνος:
Ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των ματιών. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα μάτια μας ξεκουράζονται και επανορθώνονται, μειώνοντας την κούραση και την ξηρότητα των ματιών. Επιδιώξτε 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να προωθήσετε τη βέλτιστη λειτουργία των ματιών και να αποτρέψετε καταστάσεις όπως ξηροφθαλμία και θολή όραση.
Προστασία ματιών:
Είτε παίζετε αθλήματα, εργάζεστε με επικίνδυνα υλικά ή απολαμβάνετε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, να φοράτε πάντα την κατάλληλη προστασία ματιών. Τα προστατευτικά γυαλιά, τα γυαλιά ηλίου με προστασία UV και τα κράνη μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας από τραυματισμούς και επιβλαβείς ακτίνες UV, μειώνοντας τον κίνδυνο μακροχρόνιας βλάβης.
Φωτογραφία από Ksenia Chernaya
Ενυδάτωση:
Η ενυδάτωση του σώματος, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών ματιών. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας και διατηρεί την ισορροπία υγρασίας στην επιφάνεια του ματιού. Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρείτε τα μάτια σας ενυδατωμένα και άνετα.
Οι χειρότερες συνήθειες για την υγεία των ματιών:
Κάπνισμα:
Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία των ματιών και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, AMD και βλάβης του οπτικού νεύρου. Οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου μπορούν επίσης να ερεθίσουν τα μάτια και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική υγεία των ματιών σας.
Τι να προσέξετε
Η αγνόηση συμπτωμάτων όπως θολή όραση, πόνος στα μάτια, ερυθρότητα ή λάμψεις φωτός μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενα προβλήματα στα μάτια που απαιτούν άμεση προσοχή. Η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες και να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης.
Το να περνάτε πολλές ώρες κοιτάζοντας τις οθόνες μπορεί να καταπονήσει τα μάτια σας και να συμβάλει στην ψηφιακή καταπόνηση των ματιών. Επιπλέον, η έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα ύπνου και να προκαλέσει δυσφορία στα μάτια. Περιορίστε τον χρόνο οθόνης, κάντε συχνά διαλείμματα και χρησιμοποιήστε φίλτρα μπλε φωτός για να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών.
Η ακατάλληλη φροντίδα και χρήση φακών επαφής μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις των ματιών, έλκη κερατοειδούς και απώλεια όρασης. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν χειριστείτε τους φακούς, να τους αντικαθιστάτε όπως συνιστάται και να αποφεύγετε να τους φοράτε όταν κοιμάστε ή κολυμπάτε. Ακολουθήστε τις οδηγίες του επαγγελματία φροντίδας των ματιών σας για τη σωστή φροντίδα των φακών.