Τροφές που είναι ασπίδα προστασίας για τα νεφρά μας
Δείτε γιατί πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 14/5/2024 | 00:06
Τα προβλήματα με τα νεφρά συνήθως εντοπίζονται αργά, και για αυτό οι γιατροί επιμένουν να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και να επενδύουμε περισσότερο στη πρόληψη.
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα, η "πέτρα" στα νεφρά μπορεί να προληφθεί μέσα από τη διατροφή μας. Η λιθίαση όπως είναι ο επιστημονικός όρος εμφανίζεται ως αποτέλεσμα έλλειψης ασβεστίου και καλίου.
Τόσο το ασβέστιο που είναι βασικό για τη διατήρηση υγιών οστών, όσο και το κάλιο που συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των μυών δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας.
Δείτε ποιες συνήθειες πρέπει να αποκτήσουμε για να διατηρήσουμε τα νεφρά μας, και όχι μόνο, υγιή.
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο, κάλιο, καφείνη ή δεν πίνουν πολύ νερό, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν προβλήματα με τα νεφρά τους.
Το γιαούρτι είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο και σε κάλιο.
Άλλη πηγή καλίου είναι οι μπανάνες, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα αβοκάντο, και οι φράουλες.
Πίνετε νερό
Αν ξεχνάτε να πίνετε νερό(όχι ο καφές δεν μετράει σαν νερό), αν παρατηρείτε το χρώμα των ούρων σας να είναι σκούρο κίτρινο, ή ανοιχτό καφέ, τότε θα πρέπει να αυξήσετε το νερό που πίνετε καθημερινά.
Οι γιατροί επιμένουν ότι 6 ποτήρια την ημέρα είναι το χαμηλότερο όριο για να ενυδατωθεί σωστά ο οργανισμός μας και όλα τα όργανα να λειτουργούν κανονικά.