Μήπως έχεις και εσύ εγκέφαλο ποπ κορν;
Τι είναι, πώς θα ξέρετε αν το έχετε και πώς να το αντιμετωπίσετε
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 17/5/2024 | 00:29
2,5 ώρες είμαστε κολλημένοι στις οθόνες των smartphones μας. Αν προσθέσεις και τις ώρες που περνάμε μπροστά από έναν υπολογιστή ή μια τηλεόραση τότε το νούμερο τρομάζει.
Ειδικοί έδωσαν τον όρο εγκέφαλος ποπ κορν στη κατάσταση όπου ένα άτομο είναι εθισμένο στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου.
Τα άτομα αυτά βρίσκουν ευχαρίστηση μόνο μέσα από τον κόσμο των social media, νιώθουν υπερδιέγερση, όταν παρακολουθούν μια οθόνη, ενώ και μόνο η απουσία του κινητού τους τηλεφώνου μπορεί να τους προκαλέσει κρίσεις πανικού.
Το ονόμασαν ποπ κορν γιατί ο εγκέφαλος όταν είναι για ώρες μπροστά από μιαοθόνη και δέχεται ερεθίσματα, εικόνες και ήχους "σκάει" σαν το καλαμπόκι που θερμαίνεται.
Επικρατεί χάος και υπάρχει διάσπαση προσοχής και οι σκέψεις χαώνονται.
Επηρεάζει ακόμα και τον ύπνο, αφού ο εγκέφαλος χρειάζεται ώρες για να αποφορτιστεί από τις πληροφορίες που προσέλαβε.
Ο εγκέφαλος όταν λειτουργεί στα κόκκινα αρχικά εκκρίνει ντοπαμίνη, το αίσθημα ευχαρίστησης που νιώθουμε όταν είμαστε μέσα στα social media, αλλά αυτό μετριάζεται και χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες πληροφοριών. Έτσι το αρχικό αίσθημα ευχαρίστησης μετατρέπεται σε μελαγχολία και λύπη.
Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα να απέχουμε από τα κοινωνικά δίκτυα και να αποκτήσουμε συνήθειες που ηρεμούν και ξεκουράζουν τον εγκέφαλο.