Τι συμβαίνει όταν καταναλώνουμε χάπια που έχουν λήξει
Πότε είναι επικίνδυνο;
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 31/5/2024 | 00:27
Οι Έλληνες είναι από τους πρώτους παγκοσμίως που διαθέτουν ένα προσωπικό φαρμακείο στο σπίτι, κρατώντας φάρμακα και καταναλώνοντας τα χωρίς τη συμβουλή γιατρού.
Σχεδόν σε όλους έχει τύχει να έχουν πυρετό, πονόλαιμο κρυολόγημα και να καταναλώσουν κάποιο φάρμακο που η ημερομηνίας λήξης έχει παρέλθει.
Τι γίνεται όμως και τι ισχύει για τα ληγμένα φάρμακα;
Τα φάρμακα σε αντίθεση με τα τρόφιμα δεν αλλοιώνονται εξωτερικά, τουλάχιστον αν είναι αποθηκευμένα με σωστό τρόπο και όχι σε ακραίες θερμοκρασίες(υπερβολική ζέστη, ή ηιακή ακτινοβολία), ούτε αποκτούν κάποια δυσάρεστη οσμή.
Όμως παρότι δεν φαίνεται εξωτερικά τα χάπια αλλοιώνονται, και μειώνεται η απόδοσή τους.
Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις χαπιών που παραμένουν ενεργά και αποτελεσματικά ακόμα και για χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης.
Πότε είναι επικίνδυνο;
Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου ληγμένα φάρμακα προκάλεσαν εμετό και πόνο στο στομάχι, αλλά είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό.
Όμως στη περίπτωση των αντιβιοτικών, η κατανάλωση ληγμένων χαπιών δημιουργεί ανθεκτικότητα στα μικρόβια και τα βακτήρια χωρίς να λαμβάνουμε και την κατάλληλη θεραπεία.
Ενώ σε ισχυρά αντιβιοτικά βρέθηκε ότι ληγμένα χάπια αλλάζουν σύνθεση και είναι άκρως επικίνδυνα για τα νεφρά.
Σημαντική πληροφορία είναι ότι ακόμα και αν δεν έχουν λήξει κάποια φάρμακα, όταν αναγράφει ότι πρέπει να διατηρούνται εντός ψυγείου και εμείς τα έχουμε αποθηκεύσει εκτός, καλό θα είναι να μην καταναλώνονται.