Οι καλύτερες τροφές που σταθεροποιούν τη γλυκόζη του αίματος
Να τρώτε καθημερινά εάν θέλετε να αντιστρέψετε την αντίσταση στην ινσουλίνη και να αποτρέψετε τον διαβήτη
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 17/6/2024 | 00:09
Για να βοηθήσετε στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και ενδεχομένως να αντιστρέψετε την αντίσταση στην ινσουλίνη, η ενσωμάτωση ορισμένων τροφών στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική.
Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στη στήριξη της συνολικής υγείας. Είναι επίσης σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν διαιτολόγο για να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο που να ταιριάζει στις ατομικές σας ανάγκες και συνθήκες υγείας.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Λαχανικά
Φυλλώδη πράσινα: σπανάκι, λάχανο και ελβετικό σέσκουλο.
Σταυρανθή λαχανικά: Μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών.
Άλλα λαχανικά: Πιπεριές, κολοκυθάκια και αγγούρια.
Φρούτα
Μούρα: Μύρτιλα, φράουλες και σμέουρα.
Εσπεριδοειδή: Πορτοκάλια, λεμόνια και γκρέιπφρουτ.
Άλλα φρούτα: Μήλα, αχλάδια και ακτινίδιο.
Οσπρια
Φασόλια: Μαύρα φασόλια, φασόλια και ρεβίθια.
Φακές: Πράσινες, καφέ και κόκκινες φακές.
Υγιή Λίπη
Ξηροί καρποί και σπόροι
Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, καρύδια και κάσιους.
Σπόροι: Σπόροι Chia, λιναρόσποροι και σπόροι κολοκύθας.
Αβοκάντο: Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες.
Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιήστε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
Άπαχες Πρωτεΐνες
Ψάρι
Λιπαρά ψάρια: Σολομός, σκουμπρί και σαρδέλες (πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα).
Άπαχο ψάρι: Μπακαλιάρος και μπακαλιάρος.
Πουλερικά
Στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και γαλοπούλα.
Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης
Ολικής αλέσεως
κινόα
Καστανό ρύζι
Κριθάρι
Βρώμη
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Γιαούρτι (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη)
Κεφίρ
Κίμτσι
Μπαχαρικά και βότανα
Κανέλα: Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Koυρκουμά, που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τζίντζερ: Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.