Ο ιδρώτας είναι μια εντελώς φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας. Αλλά ως συνήθως, όπως συμβαίνει και με άλλα πράγματα που περιστρέφονται γύρω από την υγεία μας, έτσι κι ο ιδρώτας, περιβάλλεται από αρκετούς μύθους.
Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις η εφίδρωση δεν είναι φυσιολογική και αθώα και κάποιος που για παράδειγμα ιδρώνει πολύ, θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό του. Παρακάτω μπορείτε ωστόσο να δείτε, πέντε μύθους που αφορούν τον ιδρώτα…
Οι μασχάλες έχουν τους πιο πολλούς ιδρωτοποιούς αδένες
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, Τους πιο πολλούς ιδρωτοποιούς αδένες τους έχουν τα πέλματα των ποδιών μας, αλλά επειδή τις περισσότερες ώρες που δεν κοιμόμαστε τα έχουμε καλύψει με κάτι, δεν το αντιλαμβανόμαστε όπως θα έπρεπε.
Η ταλκ στις μασχάλες κόβει τον ιδρώτα
Δεν είναι και πολύ αποτελεσματική στη μείωση του ιδρώτα και αν βραχεί θα φτιάξει μια ενοχλητική μάζα που θα λερώσει τα ρούχα σας. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε αντιιδρωτικά προϊόντα.
Οι άνδρες έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες
Κι όμως, οι γυναίκες έχουν πιο πολλούς ιδρωτοποιούς αδένες, αλλά ο μύθος ξεκινά από το ότι οι άνδρες ιδρώνουν περισσότερο. Αλλά αυτό συμβαίνει γιατί οι ιδρωτοποιοί αδένες των ανδρών είναι πιο ενεργοί και όχι περισσότεροι.
Ο ιδρώτας προκαλεί άσχημη μυρωδιά
Το ανθρώπινο σώμα έχει δυο είδη ιδρωτοποιών αδένων, τους εκκριτικούς ή μεροκρινείς και τους απεκκριτικούς ή αποκρινείς, οι οποίοι παράγουν διαφορετικού είδους ιδρώτες, που είναι σχεδόν άοσμοι. Αν ο ιδρώτας παράγεται στις μασχάλες ή στη βουβωνική χώρα, αυτό γίνεται σε συνδυασμό με τα βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο δέρμα και τότε υπάρχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά.
Ιδρώνουν περισσότερο όσοι είναι αγύμναστοι
Ένας ακόμη μύθος που έχει κυκλοφορήσει. Η παραγωγή ιδρώτα είναι αυξημένη στους αθλητές, για να μπορούν να ρυθμίζουν καλά την εσωτερική θερμοκρασία τους ενόσω προπονούνται ή συμμετέχουν σε αγώνες. Ο μέσος άνθρωπος διαθέτει 2 έως 4 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες, που παράγουν περίπου μισό λίτρο ιδρώτα την ημέρα. Αυτό έχει ζωτική σημασία για την επιβίωση διότι η εφίδρωση αποτελεί τον φυσικό θερμορρυθμιστικό μηχανισμό του σώματος, που το προστατεύει από την υπερθέρμανση. Επομένως, ιδρώτας παράγεται όποτε το έχει ανάγκη ο οργανισμός.